Apple pie
Canva.com

Amerykańskie apple pie, czyli maślana szarlotka. Najlepszy przepis!

Amerykańska szarlotka wygląda zniewalająco pysznie. Idealnie maślany smak zawdzięczamy odrobinie masła, która sprawia, że kruche ciasto jest niezwykle dobre. To idealny deser do jesiennej kawy - pumpkin spice latte!
Reklama

Składniki na maślaną szarlotkę

Apple pie
Canva.com

Szarlotka to pyszny deser, który składa się z jabłek, cukru i przypraw. Jest często podawany jako świąteczny deser i jest popularnym elementem menu w amerykańskich restauracjach. Istnieją dwa różne rodzaje szarlotki: tradycyjna szarlotka zrobiona z jabłek, cukier, i przyprawy; oraz szarlotka Granny Smith, która jest zrobiona z jabłek, cukier, mąka, i przyprawy. Tradycyjna szarlotka jest bardziej powszechna w Ameryce Północnej, a szarlotka Granny Smith jest bardziej powszechna w Australii.

Reklama

Szarlotka w stylu apple pie to deser składający się z łuszczącej się, maślanej skórki ciasta zwieńczona cierpkimi plasterkami jabłka i słodzonym nadzieniem jabłkowym. Szarlotka jest często podawana jako deser po posiłku. Jest to popularne danie w Stanach Zjednoczonych, gdzie zostało stworzone przez holenderskich osadników w stanie Nowy Jork w XVII wieku.

Do przygotowania ciasta potrzebujemy:

Reklama
  • 420 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 330 g zimnego masła
  • ok. 160 ml zimnej wody
  • 4- 5 jabłek
  • 35g mąki pszennej
  • ok. 70– 100 g cukru
  • szczypta cynamonu

Jak zrobić pyszne apple pie?

Apple pie
Canva.com
  1. Masło kroimy w kostkę i zamrażamy przez 1-=15 minut.
  2. Mąkę, cukier oraz sól mieszamy. Do miski dodajemy mleko i całość miksujemy.
  3. Dodajemy zimną wodę i energicznie mieszamy, aż składniki się zmieszają.
  4. Formujemy kulkę z ciasta i zawijamy ją w folię spożywczą.
  5. Ciasto powinno pozostać w lodówce na minimum 2 godziny.
  6. w międzyczasie myjemy jabłka i kroimy na ćwiartki. Następnie kroimy na cienkie plastry i mieszamy z cynamonem, mąką oraz cukrem.
  7. Ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy.
  8. Przekładamy je do foremki wysmarowanej masłem.
  9. Na cieście rozkładamy plasterki jabłek. Nakładamy drugą część ciasta. Brzegi dobrze sklejamy.
  10. Pieczemy naszą szarlotkę w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 210 stopni Celsjusza.
  11. Po tym czasie zmniejszamy do 190 stopni i pieczemy ciasto przez 50 minut.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama