Arancini - sycące kulki ryżowe. Sycylijski specjał możecie zrobić w domu
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na pyszne kulki ryżowe z Sycylii
Sycylijskie arancini przypominają małe pomarańcze. Dziś przygotujemy pyszne kulki ryżowe z mięsnym sosem al ragu. Nasz przepis przywiozłyśmy właśnie z wakacji, z jednej z sycylijskich, małych restauracji, w których wyjątkowe arancini zawsze są podawane przed minestrone i pastą.
Do przygotowania pysznych kuleczek potrzebujemy:
- 500 g ryżu białego
- 400 g bułki tartej
- 150 g mąki pszennej
- 3 jajka
Wnętrze arancini wypełnimy aromatycznym sosem al ragu. Składniki potrzebne do sosu to:
- 350 g mięsa mielonego
- 200 g sosu pomidorowego
- 150 g groszku konserwowego
- mozzarella
- olej lub oliwa z oliwek
- odrobina szafranu
Łatwo możecie je przygotować w domu
Przygotowanie arancini jest proste, ale wymaga dużej uwagi. Nasze sprawdzone triki sprawią, że sycylijskie kuleczki będą rozpływać się w ustach.
Mięso mielone smażymy na patelni, aż do zbrązowienia. Arancini przygotowujemy na folii kuchennej typu stretch, aby kulki nie pękły w trakcie smażenia. Na ucięty kawałek folii wykładamy łyżkę ryżu i rozprowadzamy go za pomocą łyżki. Ważne, aby warstwa ryżu była cienka. Dodajemy mięsny farsz, starty ser mozzarella i ponownie nakładamy kolejną porcję ryżu. Zwijamy folię i formujemy kulki. Arancini obtaczamy w jajku, mące i bułce tartej.