Atopowe zapalenie skóry a dieta – co można jeść, a czego lepiej unikać?
Do przeczytania w ok. 3 min.
Atopowe zapalenie skóry – czym jest?
Atopowe zapalenie skóry to przewlekła choroba objawiająca się tworzeniem ognisk zapalnych w obrębie tkanki skórnej. Znacznie częściej obserwuje się ją u dzieci. Dane statystyczne wskazują, że dotyka od 4 do nawet 9% najmłodszych. Obecność AZS może wynikać z zaburzeń genetycznych lub środowiskowych.
Mutacje w obrębie genów przyczyniają się do nadmiernego wysuszania skóry, objawiającego się jako przykre zmiany. Taka forma choroby pojawia się szybko, najczęściej w wieku ok. 3–4 lat.
Wśród przyczyn środowiskowych odpowiadających za wystąpienie AZS, wyróżnia się:
- alergeny,
- zanieczyszczenia powietrza,
- zakażenia oraz nadżerki,
- ekspozycję skóry na działanie substancji drażniących,
- narażenie na stres.
Do głównych objawów atopowego zapalenia skóry należą:
- dodatni wywiad rodzinny,
- świąd,
- zmiany skórne o charakterze nadmiernego rogowacenia (tzw. rybie łuski),
- nawracające okresy zaostrzenia i złagodzenia objawów,
- zwiększona podatność na zakażenia bakteryjne.
Atopowe zapalenie skóry a dieta
Współczesna medycyna dysponuje wieloma metodami przyczyniającymi się do łagodzenia objawów AZS. Jeśli interesują Cię szczegóły choroby, przeczytaj jak rozpoznawać i leczyć atopowe zapalenie skóry na mito-med.pl.
Jedną z popularniejszych metod leczenia jest odpowiednia dieta.
Chorzy powinni zadbać o optymalną zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, charakteryzujących się działaniem przeciwzapalnym. Dodatkowo oddziałują one także na uzupełnianie bariery lipidowej w naskórku, zapewniającej wzmocnienie warstwy ochronnej skóry. Najbardziej zalecane jest spożycie olejów roślinnych zawierających między innymi kwas linolowy, alfa-linolenowy (ALA) oraz gamma-linolenowy (GLA). Znajdziemy je między innymi w olejach uzyskanych z nasion konopi siewnych, wiesiołka, czarnej porzeczki czy ogórecznika.
Wskazane jest także zadbanie o spożywanie olejów rybnych. W diecie powinny znaleźć się tłuste ryby, takie jak łosoś, halibut czy makrela (o ile dziecko nie jest uczulone).
Podaż można uzupełnić o dodatkową suplementację tranu. Wpływa on na poprawę jakości skóry i wzmacnia działanie układu odpornościowego oraz skutecznie chroni przed ryzykiem infekcji i zakażeń bakteryjnych.
Działanie przeciwzapalne dostrzega się także w przypadku kwasów omega-3, które znajdują się w rybach słonowodnych, oliwie z oliwek, olejach roślinnych, a także awokado. Produkty te zapobiegają zaostrzaniu się zmian skórnych oraz wpływają na poprawę jej ogólnego wyglądu.
Jakich produktów unikać przy atopowym zapaleniu skóry?
To, jakie produkty należy wyeliminować z diety osób z atopowym zapaleniem skóry, jest kwestią indywidualną. Zaleca się rezygnację z produktów powodujących alergię. Dodatkowo należy obserwować organizm, bo objawy choroby mogą się zaostrzać, a dzięki temu metodą prób i błędów samodzielnie jest się w stanie ocenić, co nie służy skórze i wpływa na nasilenie świądu lub skórnych zmian zapalnych.
W przypadku AZS nasilenie objawów obserwuje się zwykle po pokarmach bogatych w nabiał (mleko, kefir, jogurty), białku jaja kurzego, orzechach pszenicy, czekoladzie, a także sezamie.
Chorzy na AZS powinni także zrezygnować ze spożycia produktów przetworzonych i ograniczyć jedzenie typu fast food. Reakcje skórne nie zawsze występują od razu po spożyciu danego produktu. Mogą się pojawić zarówno po kilku minutach, jak i po paru dniach. Dlatego też w przypadku AZS szczególnie ważna jest obserwacja własnego ciała.