Babcine racuchy z jabłkiem!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jakie jabłka są najlepsze na racuchy?
Owoce do tego przepisu powinny być dość twarde, kruche będą się rozpadać. Dobrze sprawdzi się kwaśna Antonówka czy Ligol. Kompletnie nie daje się do tego Lobo.
Takie racuchy można przygotować na dwa sposoby. Albo zetrzeć jabłka na tarce (ewentualnie pokroić je na kawałki), albo można obtoczyć plasterki jabłek w cieście.
Racuchy z jabłkiem — potrzebne składniki
Masło klarowane można zastąpić olejem kokosowym lub zwykłym. Zamiast cukru waniliowego, można użyć zwykłego.
- 4 jabłka
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka sody
- masło klarowane
Przepis na racuchy z jabłkiem
Pierwszy krok to umycie, osuszenie i obranie jabłek. Następnie należy pokroić je na plasterki. Później ze środka trzeba powykrawać gniazda niesienne. Warto to zrobić dokładnie, żeby nie zostały irytujące łuski. Nie ma nic gorszego niż natrafienie na taki kłujący element podczas posiłku.
Jak zrobić ciasto? Wszystkie produkty sypkie (mąkę, cukry i sodę oczyszczoną) powinno wymieszać się w misce. Teraz można dodać mokre składniki, czyli mleko i jajko. Całość trzeba wymieszać widelcem, rózgą lub mikserem.
Na koniec powinno się porządnie rozgrzać patelnię z masłem klarowanym. Kawałki jabłek powinno zanurzać się w cieście i kłaść na gorący tłuszcz oraz smażyć z obu stron.
Z czym podawać racuchy z jabłkami?
Idealnie sprawdzi się tu cukier puder, miód lub jakieś dżemy czy konfitury. Zwłaszcza wiśniowa świetnie sprawdza się w takim połączeniu.
Można też polać je śmietanką lub... zagęszczonym mlekiem.