Canva.com
Babeczki z wiśniami i solonym kajmakiem - pyszne do kawy!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Babeczki z wiśniami i solonym kajmakiem to pomysł na smaczny deser czy dodatek do kawy, zwłaszcza w sezonie na wiśnie. Są łatwe w przygotowaniu i smakuję wybornie. Jak je zrobić? Poniżej znajduje się przepis na 6 babeczek.
Reklama
Składniki:
- 60g mąki pszennej
- 2 jajka
- 75g mlecznej czekolady
- 50g brązowego cukru
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 75g masła
- Pół łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 wiśni w syropie
Składniki na solony kajmak:
- 200g masy kajmakowej
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1/3 łyżeczki soli morskiej
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 160 stopni z opcją termoobiegu, a formę na muffinki wypełnij papilotkami.
- Pokrojone w kawałki masło włóż do rondla z grubym dnem, dodaj kawę, cukier, cynamon i sól, a całość mieszaj i gotuj aż wszystko się rozpuści i będzie stanowiło jednolitą masę.
- Zdejmij rondelek z ognia, dodaj pokruszoną czekoladę i całość mieszaj aż czekolada całkiem się rozpuści.
- W misce zmiksuj jajka, dodaj do nich masę czekoladową i zmiksuj całość na jednolitą masę. Przesiej do miski mąkę i proszek do pieczenia, a następnie wszystko razem zmiksuj.
- Napełnij foremki masą do połowy, włóż wiśnie i zalej je resztą ciasta. Zostaw w każdej foremce około 2 centymetrów do brzegu, ponieważ muffinki wyrosną. Piecz muffinki przez nieco ponad 20 minut.
- Masę kajmakową podgrzej w rondlu, dodaj nieco kawy rozpuszczalnej i soli morskiej. Mieszaj wszystko przez kilka minut na małym ogniu, a następnie polej masą muffinki.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Czytaj więcej
Tort kajmakowy: Słodkość, która rozpływa się w ustach
Jesteś miłośniczką słodkości? Jeśli tak, to tort kajmakowy jest idealnym deserem dla Ciebie! Ten przepyszny i kremowy tort z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na tort kajmakowy oraz kilkoma poradami, jak go podawać. Przygotuj się na prawdziwą ucztę smaków!
Wegańskie babeczki - pyszna alternatywa dla tradycyjnych słodkości
Wegańskie babeczki to doskonała alternatywa dla osób, które pragną cieszyć się smakiem i konsystencją tych słodkości, jednocześnie dbając o swoje zdrowie i środowisko. Zdradzamy przepis na wegańskie babeczki.
Jak ekologicznie wykorzystać pestki wiśni w domu i ogrodzie
Czy wiesz, że pestki wiśni, które często wyrzucamy, mogą być niezwykle wartościowe? Te małe, twarde nasionka mają wiele zastosowań, zarówno w kuchni, jak i w domowych sposobach pielęgnacji. Zdradzamy ciekawostki na temat pestek wiśni oraz pomysły, jak możesz je wykorzystać w praktyce.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl