Najlepsza wielkanocna babka cytrynowa — wilgotna i delikatna. Przepis w 5 krokach
Do przeczytania w ok. 2 min.
Babka cytrynowa zawróci Ci w głowie
Aromatyczna i wilgotna babka cytrynowa to ciasto, które upieczesz raz i już o nim nie zapomnisz. Puszysta, wilgotna, rozpływająca się w ustach, a do tego słodko-kwaśna, z nutą goryczy z naturalnego olejku cytrynowego zawartego w skórce. Po prostu ciasto doskonałe. Udekorowana lukrem cytrynowym lub polana czekoladą będzie gwiazdą nie tylko wielkanocnego stołu, ale każdego przyjęcia.
Składniki na babkę cytrynową
jedna szklanka mąki pszennej tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
jedna łyżeczka proszku do pieczenia
jedna kostka masła
5 jajek
jedna szklanka cukru
sok i skórka otarta z jednej cytryny
Wielkanocna babka cytrynowa — wykonanie w 5 krokach
Masło rozpuszczamy i zostawiamy do wystygnięcia.
Całe jajka w temperaturze pokojowej ubijamy z cukrem na białą, puszystą masę.
Do ubitych jajek z cukrem cienką strużką wlewamy schłodzone, roztopione masło. Nie przerywamy miksowania.
Do masy stopniowo dodajemy mąki (pszenną i ziemniaczaną) wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dodajemy sok i skórkę z cytryny. Wszystko miksujemy.
Ciasto wlewamy do formy na babkę wysmarowanej masłem i pieczemy 40 - 50 minut w temperaturze 180 stopni C — do suchego patyczka.
Jak podać babkę cytrynową?
Upieczoną babkę cytrynową wyjmujemy z formy i zostawiamy do wystygnięcia.
Gotową dekorujemy lukrem królewskim, lukrem cytrynowym zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny lub posypujemy cukrem pudrem i prażonymi migdałami. Pięknym i smacznym dodatkiem do babki cytrynowej są świeże listki mięty. Możemy także dodać bitą śmietanę, krem z serka mascarpone lub serka śmietankowego oraz porcję lodów waniliowych, śmietankowych lub sorbetu cytrynowego.