Bagietka czosnkowa na Dzień Czosnku. Pyszne przekąski w kilka minut
Do przeczytania w ok. 2 min.
Bagietka czosnkowa i sos czosnkowy to nasze absolutne must have, które zawsze można znaleźć w lodówce, także w święta. Pyszny, aromatyczny czosnek doskonale poprawia smak każdej potrawy i ma wiele właściwości zdrowotnych, dlatego warto umieścić go w codziennym jadłospisie w różnej formie.
Wielka moc czosnku
Allium sativum, czyli czosnek pospolity to wyjątkowa roślina, która jest uprawiana od blisko ponad 4000 lat.
Czosnek stosowany jest nie tytko jak przyprawa, ale także jako lekarstwo na liczne schorzenia. Świeża cebula czosnku oraz olejek czosnkowy są bogate w witaminy A, B, C oraz selen, fosfor, magnez i żelazo. Najważniejsze właściwości czosnku to: przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, obniżające ciśnienie krwi oraz wzmacniające odporność.
Wiele osób pyta, czy czosnek jest zdrowy i ile można go jeść dziennie. Jak najbardziej możemy w codziennej diecie zastosować lecznicze warzywo, jednak pamiętajmy, że nadmierne spożywanie doprowadzi do dokuczliwych wzdęć oraz gazów.
Osoby, które mają problemy z nieżytem żołądka muszą uważać na czosnek, ponieważ może on podrażnić ich błonę śluzową.
Czosnek w codziennej diecie możemy stosować, jeśli chorujemy, np. na ropnie, czyraki, grzybicę, zakażenia dróg moczowych, wysokie ciśnienie, zatrucie ołowiem oraz zaburzenia trawienia.
Pyszne przekąski z bagietką czosnkową w roli głównej
Bagietkę czosnkową możemy przygotować samodzielnie lub kupić gotową, np. do pieczenia w piekarniku. To doskonała alternatywa dla tych, którzy lubią jeść szybko bez przygotowywania poszczególnych składników. Jedną z przekąsek z bagietką w roli głównej są małe kanapeczki z serkiem śmietankowym, łososiem wędzonym oraz ogórkiem i koperkiem. Bagietkę kroimy na małe kanapki, smarujemy serkiem i układamy warstwami plasterki ryby oraz warzyw. Całość posypujemy koperkiem, solą oraz pieprzem do smaku.
Kolejną propozycją na prostą przekąskę z bagietką są kanapeczki prowansalskie. Do przygotowania pysznej przystawki potrzebujemy: bagietki, oliwki z oliwek, sól, zioła prowansalskie, mozzarellę, pierś z kurczaka, pomidorki koktajlowe oraz bazylię - posiekanką lub w listkach.
Dzielimy bagietki na małe kawałki, wykładamy je na blaszce do pieczenia i polewamy delikatnie oliwą z oliwek oraz posypujemy przyprawami. Dodajemy mozzarellę, kurczaka, pomidorki oraz bazylię. Danie pieczemy przez 18 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.