Bakłażany zapiekane z fetą i sosem pomidorowym w żaroodpornym naczyniu
Canva.com

Bakłażany zapiekane z serem feta. Przepyszna przekąska z przepisu Ewy Wachowicz

Bakłażany są pyszne przez cały rok, ale wyjątkowo dobrze smakują, gdy temperatura na zewnątrz wzrasta powyżej 20 stopni Celsjusza. W takie dni zapiekane bakłażany ze śródziemnomorskimi dodatkami wprowadzają nas w wakacyjny klimat. Polecamy przepis z książki Ewy Wachowicz “Ewa gotuje. Ulubione” na cudowne bakłażany zapiekane z sosem pomidorowym i serem feta.
Reklama

Składniki na zapiekane bakłażany w sosie pomidorowym z fetą

  • 2 bakłażany

  • 1 opakowanie sera typu feta

  • 1 łyżka oliwy

  • 1 łyżeczka soli

Bakłażan pokrojony w plasterki na desce
Canva.com

Sos pomidorowy

  • 2 świeże pomidory

  • 1 puszka krojonych pomidorów

  • 3 cebula

  • 6 ząbków czosnku

  • 1 papryczka chili

  • 2 łyżki oliwy

  • sól i pieprz

  • świeża bazylia do dekoracji

Domowy sos pomidorowy
Canva.com

Bakłażany zapiekane z serem feta — przygotowanie krok po kroku

  1. Bakłażany myjemy i kroimy w plastry grubości ok. 2 cm. Posypujemy solą i zostawiamy na kilkanaście minut. Kiedy na plasterkach pojawią się krople soku, osuszamy je ręcznikiem papierowym. Dzięki temu pozbędziemy się goryczki.

  2. Plastry rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowaną oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 15 minut.

  3. Kiedy bakłażany się podpiekają, robimy domowy sos pomidorowy. Świeże pomidory na kilka chwil zanurzamy we wrzątku i zdejmujemy z nich skórkę. Następnie pozbywamy się pestek, a miąższ kroimy w niewielką kostkę.

  4. Do rondla o grubym dnie wlewamy 2 łyżki oliwy i na ciepły tłuszcz wrzucamy cebule pokrojone w drobną kostkę. Smażymy, aż cebula będzie szklista. Teraz dodajemy drobno posiekany czosnek i papryczkę chili — najlepiej przed krojeniem pozbyć się pestek, które są najostrzejszą częścią owocu papryczki.

  5. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem i chili dodajemy pomidory z puszki oraz pokrojone świeże pomidory i wszystko dusimy ok. 15 minut, tak żeby sos dobrze odparował. Gotowy sos doprawiamy solą, pieprzem i świeżą bazylią.

  6. Do naczynia do zapiekania wlewamy ok. ⅓ sosu pomidorowego, który rozprowadzamy równomiernie na dnie. Na sosie układamy podpieczone bakłażany, które pokrywamy pozostałym sosem. Na wierzchu układamy plasterki sera feta

  7. Naczynia wstawiamy do nagrzanego już piekarnika i zapiekamy wszystko ok. 15 minut w 180 stopniach Celsjusza. Na 2 ostatnie minuty możemy włączyć opcję grilla. 

  8. Przed podaniem posypujemy świeżą bazylią lub pietruszką. Dekorujemy oliwkami. 

Zapiekane bakłażany to wspaniała, lekka przekąska, którą z powodzeniem możemy podać rodzinie na kolację oraz zaskoczyć nią gości w czasie letniego przyjęcia, albo spotkania przy grillu. Do zapiekanych bakłażanów pasują wszelkie zimne sosy na bazie jogurtu greckiego, świeże pieczywo, grzanki, ziemniaki z grilla. Takie danie, to śródziemnomorskie wakacje na talerzu. 

Reklama
Źródło: Ewa Wachowicz “Ewa gotuje. Ulubione”, Kraków 2012
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama