Barszcz ukraiński w garnku
Canva.com

Barszcz ukraiński bez fasoli. Dodaj odrobinę słoniny, smak zmieni się od razu

Barszcz to popularne danie wszystkich kuchni Europy Wschodniej. Występuje w licznych odmianach smakowych, z rozmaitymi dodatkami, można go podawać na ciepło i na zimno, zarówno jako danie obiadowe, jak i dodatek do dań mącznych: pierogów, kulebiaków czy krokietów.
Reklama

Barszcz czerwony to także źródło potrzebnych witamin i minerałów. Z kolei barszcz ukraiński to chyba najbardziej rozpoznawalne danie ukraińskie - jest znany nie tylko w ojczyźnie, ale również w Polsce i innych krajach. Kojarzy się z obfitością, dużą ilością warzyw oraz przypraw, jest bardzo pożywny. Można go przyrządzić na kilka sposobów - tradycyjnie przygotowuje się go z dodatkiem fasoli, w tym przepisie pominiemy jednak ten składnik zastępując go kapustą. Podstawę stanowią oczywiście buraki, ale wykorzystamy również inne warzywa i koncentrat pomidorowy. Ważnym składnikiem będzie też słonina i mięsny bulion - dzięki temu nasz barszcz będzie jeszcze pożywniejszy.

Składniki na pyszny barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński w urokliwej miseczce
Canva.com

Z podanych składników otrzymamy cztery porcje barszczu: dwa buraki, pół kilograma kapusty, dwa ziemniaki, marchewka, cebula, pietruszka, 1,2 l bulionu mięsnego, 50 g słoniny, trzy ząbki czosnku, łyżka koncentratu pomidorowego, dwa pomidory, dwie łyżki oleju, dwie łyżeczki cukru, dwie łyżki soku z cytryny, śmietana, sól, pieprz, liść laurowy oraz posiekany koperek lub posiekana pietruszka.

Przygotowanie barszczu ukraińskiego

Marchewkę, cebulę i pietruszkę siekamy, po czym podsmażamy na rozgrzanej olejem patelni razem z koncentratem pomidorowym, cukrem i sokiem z cytryny. Kapustę siekamy i wkładamy do gotującego się bulionu.

Reklama

Zagotowujemy, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, podsmażone warzywa oraz gotowane buraki. Pomidory oblewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w cząstki i dokładamy do barszczu. Dodajemy też odrobinę pieprzu, soli oraz liść laurowy. Słoninę rozcieramy razem z czosnkiem i dodajemy do barszczu na dziesięć minut przed końcem gotowania (cały barszcz gotujemy przez czterdzieści minut). Podprawiamy śmietaną, podajemy z posiekanym koperkiem albo pietruszką. Smacznego!

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama