Batat z cieciorką: poznaj smakowitą potrawę bogatą w błonnik
Do przeczytania w ok. 2 min.
Historia batata
Batat, nazywany także słodkim ziemniakiem, to roślina pochodząca z Ameryki Południowej. Był on uprawiany już przez Indian przed przybyciem Kolumba do Ameryki. W Europie pojawił się dopiero w XVI wieku, a w Polsce zaczął być popularny dopiero w ostatnich latach.
Przepis na batata pieczonego z cieciorką
Składniki:
- 1 duży batat
- puszka ciecierzycy
- 1/2 brokuła
- 1 duża marchewka
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
Przygotowanie:
- Umyj batata, marchewkę i brokuła. Obrane warzywa pokrój w kostkę.
- Cebulę i czosnek posiekaj.
- Odsącz ciecierzycę z zalewy.
- Wszystkie warzywa i ciecierzycę umieść w misce. Dodaj oliwę, sól, pieprz, kumin oraz paprykę i dokładnie wymieszaj.
- Przełóż wszystko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 30-35 minut, aż warzywa będą miękkie i lekko zrumienione.
- Po upieczeniu podawaj na ciepło.
Właściwości zdrowotne batata pieczonego z cieciorką
Batat to warzywo bogate w skrobię, błonnik, witaminy A, C, E oraz kwasy organiczne. Ciecierzyca natomiast to źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza, magnezu oraz witamin z grupy B. Dlatego batat pieczony z cieciorką to danie, które nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również korzystnie wpływa na nasze zdrowie.
Jak podawać batata pieczonego z cieciorką?
Batat pieczony z cieciorką to danie samo w sobie bardzo sycące i pełnowartościowe. Można go jednak podawać jako dodatek do mięsa lub ryby. Doskonale smakuje również z sałatką z rukoli i pomidorów lub z pieczonymi warzywami.
Najlepszy duet w kuchni! Batat i cieciorka czekają!
Przygotowanie batata pieczonego z cieciorką jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu. Można jeść go na ciepło lub na zimno. Jest to danie idealne dla osób, które chcą zjeść coś smacznego i jednocześnie zdrowego. Polecamy!