Bluszczyk kurdybanek - właściwości lecznicze, zastosowanie kulinarne, przepis na napar
Do przeczytania w ok. 4 min.
Bluszczyk kurdybanek - właściwości prozdrowotne
Bluszczyk kurdybanek jest bardzo powszechną rośliną w Europie oraz Azji. W Polsce traktowany jest jak chwast i regularnie pielony. A szkoda, ponieważ jest to roślina z rodziny jasnotowatych o wyjątkowych właściwościach, które warto wykorzystać w kuchni. Przede wszystkim ta roślina lecznicza skrywa szereg cennych dla zdrowia substancji czynnych, takich jak:
- kwasy fenolowe,
- garbniki i flawonoidy,
- związki triterpenowe i seskwiterpenowe,
- olejek eteryczny,
- witaminę C, cynk, żelazo, krzem, wapń, prowitaminę A, molibden.
Substancje mają m.in. właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu bluszczyk kurdybanek wraca do łask, ponieważ już nasze prababki powszechnie go stosowały przy wielu różnorodnych schorzeniach.
Przede wszystkim jest on surowcem zielarskim, który potrafi zdziałać prawdziwe cuda, jeżeli chodzi o układ pokarmowy i wątrobę. Jego regularne spożywanie wpływa na pozytywnie na organizm, gwarantując wzrost wydzielania soku żołądkowego, a przy tym ułatwiając również przepływ żółci.
Wśród cennych substancji znajdują się również sole mineralne, kwasy, enzymy i witaminy, które regulują przemianę materii.
Bluszczyk ziemny ma wspaniałe właściwości odtruwające. To dlatego może okazać się prawdziwym ratunkiem dla wątroby. Niweluje różnego rodzaju problemy trawienne, takie jak zgaga, biegunka, kolka czy gazy. Co ważne, kurdybanek stosuje się nie tylko w przypadku osób dorosłych, ale również dzieci!
Wykorzystać bluszczyk kurdybanek można również przy zapaleniu górnych dróg oddechowych i ucha. Niegdyś stanowił podstawę w leczeniu tradycyjnego przeziębienia. Obecnie może być świetnym zielem wspomagającym tradycyjne leczenie. Mogą go stosować również alergicy, którzy borykają się z problemem nieżytu nosa czy bólem gardła.
Jego lecznicze właściwości są bardzo szerokie. Okazuje się, że kurdybanek pozytywnie wpływa również na wszelkiego rodzaju problemy skórne. Oczyszcza skórę, zamyka pory, a także można go również używać do przemywania ran. Można po niego swobodnie sięgnąć przy różnego rodzaju owrzodzeniach, oparzeniach, a także przy trądziku. Działa bakteriobójczo, co było wykorzystywane w medycynie ludowej. Ściągając skórę, również hamuje krwawienie, a więc zawsze warto go mieć pod ręką.
Bluszczyk kurdybanek w kuchni
Zioła należy przechowywać w suchym miejscu. Roślina rośnie na łąkach oraz przy lasach, a więc można ją swobodnie zebrać samodzielnie, a następnie ususzyć i cieszyć się jej zbawiennymi właściwościami przez całą jesień oraz zimę. Zwłaszcza, że można z niego uczynić pyszną przyprawę do wielu dań! Napary to nie jedyne, co można z niego przygotować. Jego liście mają dość gorzki, korzenny smak, co może podkręcić wiele różnorodnych dań. Można go dodać do zupy, sosu czy pieczonego mięsa.
Znajduje zastosowanie również przy różnego rodzaju makaronach, pastach jajecznych czy sałatkach. Tak naprawdę to tylko i wyłącznie od Twojej kulinarnej fantazji zależy to, gdzie dodasz bluszczyk.
Przepis na napar
To bardzo proste! Bluszczyk kurdybanek należy zalać szklanką niemal wrzącej wody. Wystarczy zaledwie łyżeczka ziela. Przykryj kubek i pozostaw na kilka minut. Po tym czasie możesz odcedzić napar i go wypić. Aby uzyskać lepszy smak, możesz pić napar z miodem albo sokiem malinowym.
Mielony bluszczyk na zmiany skórne
Bluszczyk kurdybanek można stosować także zewnętrznie. W tym celu należy go zmielić, a następnie wymieszać z wodą. Przepis na przygotowanie mikstury jest również bardzo prosty. Wystarczy, że wymieszasz zioło z przegotowaną wodą.
Około 4 g suszonych i zmielonych liści połącz z 4 ml płynu. Następnie dokładnie rozprowadzaj mieszankę na zmienionych chorobowo miejscach.
Przeciwwskazania do stosowania
Warto pamiętać również o tym, że ziół należy używać z rozwagą. To bardzo ważne i ma wpływ na zdrowie człowieka. Warto zatem zadbać o to, żeby zapoznać się z przeciwwskazaniami. Kiedy nie powinno się stosować kurdybanku? Przede wszystkim roślina wykazuje właściwości poronne, a więc powinny się jej wystrzegać kobiety w ciąży, a także karmiące piersią, ponieważ nie ma badań, które gwarantowałyby bezpieczeństwo stosowania ziół w tym czasie.
Bluszczyk kurdybanek jest wyjątkową rośliną, o której właściwościach warto pamiętać na co dzień. Może stanowić wspaniałe wsparcie podczas wielu różnorodnych chorób, a więc zawsze należy go mieć pod ręką.