Brakuje Ci energii i ciągłe chorujesz? Oto powód!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Wbrew pozorom nie tylko sama dieta i praktykowany na co dzień styl żywienia mają wpływ na to, jak wygląda od środka mikrobiom i jakie bakterie w nim występują. Dużo częściej jednak zaburzona mikroflora jelitowa jest konsekwencją zbyt częstego korzystania z antybiotyków, które - o czym warto pamiętać - likwidują zarówno bakterie chorobotwórcze, jak i te korzystne, które powinny występować w organizmie, a na pewno nie powinny być z niego usuwane. Ponadto do zaburzeń mikroflory jelitowej prowadzi dieta uboga w błonnik pokarmowy, obfitująca natomiast w węglowodany proste i przede wszystkim przetworzone cukry, a niedostarczająca odpowiedniej ilości naturalnych prebiotyków, czyli np. kiszonek oraz fermentowanych produktów mlecznych.
Jak sobie pomóc?
Łagodne zaburzenia mikroflory jelitowej mogą być leczone poprzez zmianę stylu życia, czyli przede wszystkim modyfikację diety, wprowadzenie do niej większej ilości błonnika pokarmowego oraz fermentowanych produktów mlecznych i kiszonek, a także zaprzestanie brania antybiotyków, zwłaszcza gdy nie jest to absolutnie konieczne.
W cięższych przypadkach mikroflora może zostać odbudowana wyłącznie z pomocą dopasowywanych indywidualnie środków z bakteriami, które powinny zostać przepisane przez lekarza.