Budyń czekoladowy posypany tartą czekoladą.
Canva

Budyń czekoladowy z dwoma sekretnymi składnikami

Czekoladowy, jedyny w swoim rodzaju smak i aksamitna konsystencja... Ten budyń jest przepyszny, a jednocześnie banalnie prosty w wykonaniu. Zobacz, jak go przyrządzić! Potrzeba tylko kilku składników i dosłownie chwili, żeby wyczarować w kuchni to cudo. Nie potrzebujesz do tego żadnych zdolności kulinarnych!
Reklama

Dwa ważne dodatki

Czasem nie potrzeba wiele, żeby zmienić smak dania. W tym przypadku dwa składniki sprawiają, że smak budyniu nabiera nowego wyrazu. Poza standardowymi produktami, które używa się do zrobienia budyniu, potrzebne jest... masło i miód.

Budyń czekoladowy udekorowany bitą śmietaną.
Canva

Składniki potrzebne do wykonania czekoladowego budyniu

Potrzeba dosłownie paru rzeczy. Masło i miód są z jednej strony kluczowe, żeby uzyskać wyjątkowy smak. Jeśli jednak ich zabraknie, budyń nadal wyjdzie, będzie tylko trochę inny.

Trzeba przygotować następujące produkty:

Reklama
  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • pasek gorzkiej czekolady
  • pasek białej czekolady

Uwaga: miód straci swoje właściwości zdrowotne, ponieważ zostanie dodany do ciepłego budyniu. Na szczęście zachowa swój wyjątkowy smak.

Jak przygotować budyń czekoladowy

Do rondelka wlać 2 szklanki mleka i włożyć 1 łyżkę masła. Włączyć niewielki ogień. Od czasu do czasu mieszać.

Pozostałą szklankę mleka wlać do miski. Wsypać kakao, cukier i skrobię ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać na w miarę gładką masę.

Do ciepłego mleka dodać miód, wymieszać, aż się rozpuści.

Kiedy w rondelku pojawią się bąbelki, maksymalnie skręcić ogień. Wlać masę z kakaa, skrobi i cukru, cały czas mieszając.

Reklama

Potem natychmiast wyłączyć ogień i przełożyć budyń do miseczek.

Zetrzeć białą czekoladę i posypać nią gotowy deser. Następnie zetrzeć na tarce gorzką czekoladę i znowu nią wszystko posypać.

Budyń czekoladowy udekorowany listkami mięty.
Canva

Jak podawać budyń?

Ten deser można serwować zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Można udekorować go bitą śmietaną, listkami mięty albo owocami, na przykład truskawkami, wiśniami czy borówkami. Sprawdzi się też dżem lub konfitura. Do tego dobrym rozwiązaniem jest posypanie wszystkiego płatkami migdałów.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama