Bułki maślane, które zachwycą!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jak przygotować bułki maślane? Przepis krok po kroku
Oto lista składników, które będą Ci potrzebne:
- 500g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 25g świeżych drożdży
- 200ml mleka
- 100g masła
- 1 jajko
Przygotowanie:
1. Przesiej mąkę do dużej miski i dodaj sól oraz cukier. Wymieszaj składniki.
2. W osobnym naczyniu rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Dodaj łyżeczkę cukru i odstaw na kilka minut, aż drożdże zaczną działać.
3. W rondelku rozpuść masło i odstaw do ostygnięcia.
4. Do miski z mąką dodaj jajko, rozpuszczone masło oraz aktywowane drożdże. Wyrób ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na około godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
5. Po upływie godziny wyjmij ciasto z miski i uformuj z niego bułki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na kolejne 30 minut, aby ponownie podrosły.
6. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Wstaw blaszkę z bułkami do piekarnika i piecz przez około 20 minut, aż bułki nabiorą złotego koloru.
Jak podawać bułki maślane?
Świeże bułki maślane najlepiej smakują na ciepło, zaraz po upieczeniu. Możesz je podać z masłem lub ulubionym dżemem. Jeśli chcesz zaserwować je na słono, możesz dodać plaster sera lub szynki. Bułki maślane świetnie sprawdzą się również jako dodatek do zup i dań mięsnych.
Porady na udane bułki maślane
- Upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta.
- Jeśli nie masz świeżych drożdży, możesz użyć drożdży instant. W takim wypadku zastosuj mniejszą ilość, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Jeśli nie masz czasu na oczekiwanie, aż ciasto podrośnie, możesz umieścić je w ciepłym miejscu, np. w piekarniku nagrzanym do 50 stopni Celsjusza.
- Jeśli chcesz uzyskać bardziej chrupiącą skórkę bułek, możesz posmarować je przed pieczeniem rozmąconym jajkiem.
Idealne domowe bułki maślane
Przygotowanie bułek maślanych w domu nie jest trudne, a efekt jest nie do opisania. Świeże, pachnące bułki to idealny dodatek do każdego posiłku. Korzystając z powyższego przepisu i porad, na pewno uzyskasz idealny efekt. Smacznego!