Pokrojona cebula leży na desce do krojenia. Obok jest nóż.
Canva

Cebula ma zbyt ostry smak? Zastosuj ten trik, a efekt Cię zaskoczy!

Musisz dodać cebulę do sałatki albo innego dania, ale ma stanowczo zbyt ostry smak? To nie problem! Poznaj sprytny sposób, na to, jak temu zaradzić. To nie koniec. Z artykułu dowiesz się, co zrobić, żeby cebula nie szczypała w oczy podczas krojenia! Zobacz, jak ułatwić sobie życie w kuchni! Potrzebujesz tylko...
Reklama

Cebula — jak złagodzić jej smak?

Cebula jest niesamowicie zdrowym warzywem i idealnie podkreśla smak wielu dań. Co zrobić, kiedy jej smak i zapach jest zbyt intensywny? Wystarczy... woda!

Pokrojoną cebulę należy umieścić w sitku i przelać wrzątkiem. Ilość gorącej wody jest zależna od tego, jak bardzo trzeba złagodzić smak cebuli.

Teraz spokojnie można dodać to warzywo do różnych sałatek. Podkręci ono smak całego dania, a jednocześnie go nie zdominuje.

Deska do krojenia, czerwona cebula i ręce, które ją kroją nożem.
Canva

Cebula — co zrobić, żeby nie szczypała w oczy?

Łzy cieknące podczas krojenia cebuli, to prawdziwy koszmar. Jest na to prosty sposób! Jaki? Znowu potrzebna będzie woda. Cebula umieszczona w lodowatej wodzie przed krojeniem, nie będzie tak mocno piec w oczy.

Można też umieścić też to warzywo w lodówce lub zamrażalce. Najważniejsze, żeby ją porządnie schłodzić!

Cebula — a co ze smażeniem?

Zastanawiasz się, jak najlepiej zeszklić cebulę na patelni? Starasz się ją dobrze usmażyć, jednak za każdym razem wychodzi zbyt twarda? Tu niezbędna będzie sól lub cukier.

Szczypta soli dodana przed smażeniem sprawi, że cebula zmięknie podczas obróbki cieplnej.

Reklama

Będzie pyszna, a jednocześnie delikatna. Możesz też dodać potem trochę wody i poddusić zawartość patelni na małym ogniu.

Cebula pokrojona na desce, obok nóż. Cebula w całości i przekrojona na pół w tle.
Canva

Cebula — do czego ją dodać?

Idealnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek czy kanapek

Sałatka z ogórkiem i pomidorem

Potrzebne będą:

  • pomidory lub pomidorki koktajlowe
  • świeży ogórek
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Pomidorki koktajlowe trzeba przekroić na pół (w przypadku zwykłych najlepiej będzie pokroić je w kostkę). Ogórka należy obrać i pokroić na plasterki. Cebulę poszatkować, umieścić w sitku i przelać wrzątkiem. Warzywa umieścić w misce dodać sól, pieprz i oliwę z oliwek.

Kanapka z białym serem

Potrzebny będzie:

  • chleb
  • masło,
  • twarożek
  • oliwa z oliwek
  • cebula
  • pomidory

Chleb należy posmarować masłem. Cebulę pokroić drobno, przelać wrzątkiem. Twarożek trzeba wymieszać z oliwą, solą, pieprzem i cebulą. Gotową pastą trzeba posmarować chleb. Na wierzch można położyć plasterki pomidora.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama