Chcesz się wzmocnić na zimę? Wyciągnij słoiki z ogórkami ze spiżarni!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Kiszone ogórki są rewelacyjnym źródłem witamin oraz minerałów, doskonale sprawdzają się też jako naturalne probiotyki. Zdrowa dieta z takim dodatkiem sprawia, iż nasz organizm jest szybciej i skuteczniej oczyszczany ze szkodliwych toksyn, a odporność organizmu konsekwentnie wzrasta. Ponieważ warzywa te poddawane są fermentacji mlekowej, pojawia się w nich spora ilość kwasu mlekowego.
Efekt?
Sięganie po takie kiszonki sprawia, że nasze jelita otrzymują cenne wsparcie, a przewód pokarmowy może sprawniej funkcjonować. A że walka o zdrowie zaczyna się w jelitach, możemy sporo zyskać. Sięganie po kiszone ogórki może stać się bardzo dobrym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą zadbać o swe zdrowie i wzmocnić swój organizm, jak i dla tych, którzy chcą sobie ułatwić odchudzanie. W kiszonych ogórkach pojawia się przecież sporo błonnika pokarmowego, dzięki czemu walka ze zbędnymi kilogramami staje się łatwiejszym zadaniem dla wielu z nas.
Wsparcie w walce z cholesterolem
Ogórki takie mogą nam pomagać również w walce ze złym cholesterolem, odgrywają też bardzo ważną rolę w profilaktyce miażdżycy. Mniejsze ryzyko pojawienia się problemów z sercem, lepsza forma i zdrowsza skóra – to tylko wybrane powody, dla których warto włączyć kiszone ogórki to swej diety.