Chcesz zastąpić mąką pszenną w wypiekach? Uważaj na mąkę kokosową
Do przeczytania w ok. 2 min.
Wystarczy rozejrzeć się wokół siebie i popatrzeć na te półki w sklepach, na które do tej pory się nie zaglądało, by znaleźć na nich mąki takie jak kokosowa, migdałowa, ryżowa, sojowa albo jaglana.
Czy mąka kukurydziana to dobra alternatywa dla pszennej?
W wielu potrawach, zwłaszcza tych słodkich, a już przede wszystkim różnych wypiekach czy też zdrowszych omletach przygotowywanych na słodko bardzo dobrą alternatywą dla mąki pszennej staje się mąka kukurydziana. Jej dużym atutem jest naturalny przyjemny posmak. Mąka kokosowa ma w sobie nawet trochę słodyczy, dlatego gdy doda się ją do ciasta, uzyska się nie tylko jego większą puszystość, ale też lepsze walory smakowe. W wypiekach czasami używa się również mąki migdałowej. Charakteryzuje ją wyższa zawartość tłuszczu, dlatego jest to dobry wybór dla tych, którzy próbują ograniczać węglowodany w diecie i nie chcą ich aż tak często jeść.
Czy mąkę pszenną można zastąpić sojową?
Następna już propozycja to mąka sojowa. Jako że jest ona najbardziej zbliżona do smaku wyrobu z pszenicy, jest to taki podstawowy zamiennik mąki pszennej, który bardzo dobrze odnajdzie się już nie tylko w wypiekach, ale też i zupach czy innych wytrawnych oraz słonych potrawach.
Mąki pszennej używa się do zagęszczania dań. Uzupełnia się nią sosy i zupy, w ten sposób osiągając ich lepszą konsystencję. Podobnie działa zresztą mąka z cieciorki, którą od mąki sojowej różni jeszcze wyższa zawartość białka.
Tak naprawdę jedyną mąką, na jaką rzeczywiście trzeba uważać, gdy chce się zastąpić czymś mąkę pszenną, jest mąka kokosowa. Niestety ale w wielu potrawach nie sprawdzi się ona zbyt dobrze. Ma ona jednak trochę inną strukturę od pozostałych mąk, dlatego trzeba z nią uważać i nauczyć się z nią obchodzić.