Chleb czosnkowy z przepisu Jakuba Kuronia. Doskonały na majówkowego grilla
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przed nami wielka Majówka - to doskonały czas, aby celebrować wolne dni, wolne od pracy z najbliższymi. My w tym roku planujemy grillowanie pysznych mięs oraz warzyw. Na naszym stole nie zabraknie chleba czosnkowego z przepisu Jakuba Kuronia. Palce lizać!
Majówkowe grillowanie
Oczywiście na grillowym stole nie może zabraknąć pysznych sosów do mięs oraz warzyw. Sos czosnkowy, sos pomidorowy z bazylią, sos tysiąca wysp albo jeden z ostrych sosów z chili - jesteśmy przekonani, że każdy z nich znajdzie swojego miłośnika.
Ostre smaki nadadzą mięsu wyrazistego smaku i aromatu, a łagodne - delikatności.
Jak zrobić chleb czosnkowy według przepisu Jakuba Kuronia?
W tym roku na naszym stole zagości chlebek czosnkowo-ziołowy z przepisu cenionego kucharza Jakuba Kuronia. Przepis jest bardzo prosty i z pewnością poradzą sobie z nim nawet początkujący w kuchni.
Do przygotowania pysznego chleba na grilla potrzebujemy:
- 40 g świeżych drożdży
- 300 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 600 g mąki pszennej
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżeczki soli
Do przygotowania aromatycznego masła potrzebujemy:
- 150 g miękkiego masła
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- kilka gałązek świeżej bazylii
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 ząbki czosnku
- czarny pieprz
Przygotowania chleba zaczynamy od ciasta. Najpierw kruszymy drożdże i mieszamy je z wodą oraz cukrem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Do dużej miski wsypujemy mąkę pszenną, sól i dodajemy olej roślinny. Dolewamy wodę i mieszamy cały zaczyn drożdżowy.
Drożdżową masę przekładamy na blat i wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. W międzyczasie możemy przygotować masło czosnkowe. W misce mieszamy miękkie masło, zioła oraz czosnek, sól i pieprz. Wyrośnięte ciasto rozwałkujemy i smarujemy masłem ziołowym. Później kroimy je w paski o szerokości 5 cm. Układamy zwinięte paski w okrągłej tortownicy i rozgrzewamy piekarnik na 190 stopni Celsjusza. Chleb czosnkowy pieczemy przez 45 minut.
Jeśli uwielbiacie zdrowe przekąski na słodko w formie chleba, to warto odkryć nasz najlepszy przepis na chleb bananowy.