Sałatka jarzynowa z przepisu taty. "Pamiętaj o jednym..."
Do przeczytania w ok. 2 min.
Co dodać do sałatki jarzynowej? Kiszony ogórek, ale nie byle jaki!
Oczywiście wiele osób dodaje ogórek kiszony do sałatki warzywnej. Nie wszyscy jednak wiedzą, że najlepiej jest... obrać go ze skórki!
Dzięki temu większość składników tego dnia ma podobną, aksamitną konsystencję.
Skórki rzecz jasna nie należy wyrzucać, możesz wykorzystać ją przy robieniu zupy ogórkowej.
Składniki co sałatkę warzywną
- 2 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 0,5 korzenia selera
- 3 ogórki kiszone
- 1 jabłko
- 0,25 cebuli
- 1 puszka groszku
- majonez
Wiesz, co dodać do sałatki jarzynowej. A jak ją przygotować?
- Marchewki, pietruszkę i seler umyj, obierz i ugotuj. Możesz też wykorzystać włoszczyznę z rosołu.
- Kiedy warzywa przestygną, pokrój je w kostkę.
- Jabłko i ogórki kiszone obierz i pokrój drobno.
- Cebulę poszatkuj.
- Groszek wyjmij z puszki i odsącz.
- Wymieszaj ze sobą wszystkie warzywa.
- Sałatkę podawaj doprawioną majonezem.
Jak modyfikować sałatkę warzywną?
Niektórzy dodają to tego dnia takie składniki jak: jako, kukurydza z puszki lub ziemniaki.
Inne osoby rezygnują z groszku, czy... cebuli. Jeśli uważasz, że cebula ma faktycznie zbyt ostry smak, możesz zastąpić ją porem.
Ostatnia modyfikacja to jogurt lub lekki sos czosnkowy zamiast majonezu.
Tego nigdy nie rób!
Nie dodawaj majonezu do całej sałatki! Nakładaj go tylko do porcji, którą planujesz podać na stół i od razu zjeść. Dlaczego? W połączeniu z sosem sałatka może się po prostu zepsuć, skisnąć.