Co zrobić, aby sztućce były zawsze lśniące i czyste? Nasze proste sposoby
Do przeczytania w ok. 1 min.
Odpowiednie mycie
Należy wiedzieć, że sztućce są dość odporne na zarysowania, możemy je więc myć nie tylko ręcznie (zapomnijmy o metalowych zmywakach), ale i w zmywarce. Pamiętajmy jednak o tym, aby wkładać je do koszyka na sztućce – nie powinny się stykać z innymi przedmiotami.
Polerowanie
Po każdym myciu, zarówno ręcznym, jak i w zmywarce sztućce wytrzyjmy do sucha szmatką (flanelową lub z mikrofibry). Usuniemy w ten sposób nieestetyczne zacieki. Zapobiegniemy również ewentualnemu korodowaniu stali.
Odświeżanie
Zmatowiałym łyżkom, widelcom, nożom bez problemu nadamy połysk. Możemy to zrobić na dwa sposoby. Pierwszy to pokrycie sztućców minimalną warstwą oliwy i wypolerowanie. Natomiast drugi zajmuje więcej czasu, ale jest tego wart.
Do garnka wrzućmy sztućce, zalejmy 2 litrami wody i 10 łyżkami octu. Gotujmy na małym płomieniu 10-11 minut. Osuszmy i wypolerujmy. Znów kiedy na sztućcach pojawiły się zacieki lub ślady korozji, wówczas łyżeczkę kwasku cytrynowego zmieszajmy z małą ilością wody. Wetrzyjmy szczoteczką do zębów w zabrudzenia. Sztućce opłuczmy, wytrzyjmy.
Przechowywanie
Najlepiej trzymajmy je w specjalnych przegródkach, tak aby się nie stykały. Unikniemy w ten sposób zarysowań na ich powierzchni.
Dodatkowa uwaga – drewniane lub plastikowe rączki sztućców natrzyjmy niewielką ilością oleju (słonecznikowego, rzepakowego). Po minucie starannie wypolerujmy miękką szmatką.