grzyby w occie marynowane w dwóch słoikach wokół liście laurowe i ziele angielskie
canva.com

Czas na marynowanie grzybów. Jak zrobić to dobrze?

Marynowane grzyby to aromatyczna i smaczna przekąska, która idealnie pasuje do wielu dań. Oto kilka sprawdzonych przepisów ze starego notesu mojej babci, które pozwolą Ci cieszyć się smakiem jesieni przez cały rok.
Reklama

Marynowane podgrzybki

Składniki:

  • 1 kg świeżych podgrzybków
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 ziaren jałowca
  • 5 ziaren pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 0,5 l octu 10%
  • 0,5 l wody
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść grzyby, usuwając ewentualne resztki ziemi.
  2. Cebulę i czosnek pokrój w plastry.
  3. W dużym garnku zagotuj ocet, wodę, sól, cukier oraz przyprawy.
  4. Dodaj grzyby, cebulę i czosnek, gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
  5. Odstaw garnek z ognia i pozostaw grzyby do wystygnięcia.
  6. Przełóż marynowane grzyby do słoików, zalewając je marynatą.
  7. Słoiki szczelnie zakręć i odstaw na kilka dni w chłodne miejsce.

Marynowane borowiki

Składniki:

  • 1 kg świeżych borowików
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 0,5 l octu 10%
  • 0,5 l wody
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
Reklama

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść borowiki, usuwając ewentualne resztki ziemi.
  2. Cebulę i czosnek pokrój w plastry.
  3. W dużym garnku zagotuj ocet, wodę, sól, cukier oraz przyprawy.
  4. Dodaj borowiki, cebulę i czosnek, gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
  5. Odstaw garnek z ognia i pozostaw borowiki do wystygnięcia.
  6. Przełóż marynowane borowiki do słoików, zalewając je marynatą.
  7. Słoiki szczelnie zakręć i odstaw na kilka dni w chłodne miejsce.

Marynowane maślaki

Składniki:

  • 1 kg maślaków
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 0,5 l octu 10%
  • 0,5 l wody
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
Reklama

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść maślaki, usuwając ewentualne resztki ziemi.
  2. Cebulę i czosnek pokrój w plastry.
  3. W dużym garnku zagotuj ocet, wodę, sól, cukier oraz przyprawy.
  4. Dodaj maślaki, cebulę i czosnek, gotuj na małym ogniu przez 12 minut.
  5. Odstaw garnek z ognia i pozostaw maślaki do wystygnięcia.
  6. Przełóż marynowane maślaki do słoików, zalewając je marynatą.
  7. Słoiki szczelnie zakręć i odstaw na kilka dni w chłodne miejsce.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama