Śmierdzi... ale działa! Tym powstrzymasz przeziębienie!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Czosnek na przeziębienie — najlepszy naturalny środek
Działa bakteriobójczo, radzi sobie również z wirusami. Pomaga w infekcjach układu oddechowego, łagodzi kaszel, radzi sobie z zatkanym nosem.
Możesz dodać go to jogurtu, kanapek, czy sałatek.
Lepszy jest surowy czy przetworzony czosnek?
Niestety, tak naprawdę tylko surowy czosnek ma na tyle silne właściwości, że może pomóc z przeziębieniem.
Po jego przetworzeniu uzyskasz po prostu danie z aromatycznym dodatkiem i tyle.
Uwaga: pamiętaj, żeby nie przypalić czosnku, bo stanie się gorzki.
Czosnek na przeziębienie — co zrobić, żeby jego zapach nie był tam mocny?
Jeśli boisz się, że po zjedzeniu tego specyfiku będziesz brzydko pachnieć, połącz go z przetworami mlecznymi na przykład twarożkiem.
Dzięki temu jego aromat będzie łagodniejszy.
Jak przeciskać czosnek przez praskę?
Męczy Cię obieranie czosnku z łupiny? Niepotrzebnie! Jeśli masz w domu wyciskacz do czosnku, to spokojnie możesz do niego włożyć ząbki w łupince!
Okazuje się, że urządzenie spokojnie sobie poradzi z wyciśnięciem miąższu czosnku. A ty zaoszczędzisz czas, który wcześniej marnowałaś na zdejmowanie łupinki.
Czosnek na przeziębnie w syropie z cebuli
Znasz przepis na ten syrop? Musisz pokroić cebulę i czosnek, włożyć do słoika i razem z cytryną i miodem. Ta mikstura polecana przez nasze babcie!
Uwaga: przestrzegaj tej zasady!
Czosnek najlepiej działa dopiero po 10 minutach od momentu pokrojenia. Wtedy jego właściwości zdrowotne są mocniejsze, wszystkie substancje aromatyczne zdążyły się uwolnić.
Dlatego, jeśli zamierz traktować czosnek jako lekarstwo, nie zjadaj go od razu, tylko odczekaj chwilę.