Czy miód się psuje? Oto odpowiedź!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Nie, o ile tylko jest to prawdziwy miód, tak więc sporo zależy tu jednak od jego właściwości, wynikających z jego pochodzenia i tego, w jaki sposób został on przygotowany.
Prawdziwy miód
Prawdziwy naturalny miód, pozyskany z jakiejś sprawdzonej pasieki z wieloletnią tradycją, będzie produktem nie do zdarcia, który śmiało można jeść miesiącami, a nawet i latami. Oczywiście wskutek upływu czasu dojdzie w nim do pewnych zmian, które są nieuniknione, jednakże w żaden sposób nie wpłyną one na bezpieczeństwo konsumpcji produktu i nie uczynią z niego czegoś szkodliwego, niesmacznego lub groźnego dla zdrowia. Miód podlega głównie procesowi krystalizacji. Warto wiedzieć, że jest to akurat zjawisko korzystne i pożądane, bo jeśli wychodzi na to, że ono w ogóle nie występuje, najprawdopodobniej miód nie jest wcale prawdziwym miodem, a tylko go udaje i zawiera pewne niewskazane dodatkowe substancje, które nie pozwalają mu się normalnie skrystalizować.
Gdzie kupić dobry miód?
W przypadku gdy mimo wszystko podczas robienia domowych porządków i przeglądania wszystkich szafek natrafia się nagle na jakiś zepsuty miód, który dziwnie pachnie, ma w sobie brzydkie nieciekawe grudki i do tego kompletnie nie smakuje jak dawniej, prawdopodobnie ma się do czynienia z miodem niskiej jakości, wzbogaconym dodanym cukrem, słodzikiem albo innymi substancjami, które nie powinny do niego trafić. Produkty tego rodzaju zawsze powinny być kupowane w sprawdzonych i zaufanych miejscach. Najlepiej pozyskiwać je bezpośrednio z pasiek i kupować u doświadczonych pszczelarzy, którzy przy okazji zawsze powiedzą co nieco o swoich produktach, wytłumaczą, czym się różnią poszczególne odmiany miodów i doradzą, który z nich wybrać, aby się nim zachwycić.
Skoro więc odpowiedź na pytanie, czy miód się psuje, jest przecząca, słoik pełen słodkiego przysmaku kupiony w pasiece bez problemu można przechowywać w szafce przez bardzo długi czas. Jakościowy produkt nie powinien zmienić ani swojej konsystencji, ani zapachu, ani smaku. Tak samo dobrze będzie się sprawować w dniu zakupu, jak i po sześciu miesiącach albo nawet i całym roku.