Aloes
zdjęcie ilustracyjne Pixabay

Czy warto pić aloes? Poznaj właściwości zdrowotnego nektaru

Aloes ma wiele istotnych właściwości zdrowotnych, dlatego warto go stosować w przebiegu wielu schorzeń i dolegliwości. Aloes ma wiele właściwości grzybobójcze, bakteriobójcze i przeciwzapalne oraz jest źródłem witamin, minerałów, aminokwasów i kwasów tłuszczowych.
Reklama

Właściwości aloesu

Aloes to roślina krzewiasta, która rośnie głównie w suchych regionach Afryki, Azji, Europy i Ameryki. Nie bez przyczyny aloes jest używany terapeutycznie od ponad 5 tys. lat. Jako pierwsi właściwościami aloesu zainteresowali się Egipcjanie.

Nie bez przyczyny aloes uważany jest za roślinę, która ma wiele istotnych właściwości. Aloes jest źródłem wielu witamin: A, C, E, B1, B2, B3, B6 i B12 oraz kwasu foliowego.

Reklama

Aloes dostarcza też organizmowi mikroelementy i minerały, spośród których trzeba wymienić wapń, magnez, cynk, chrom, selen, sód, potas i żelazo.

Aloes pozytywnie stymuluje organizm pod kątem zwiększonej produkcji kolagenu i elastyny w skórze oraz dostarcza przydatnych przeciwutleniaczy.

Aloes
zdjęcie ilustracyjne Pixabay

Właściwości lecznicze aloesu

Cenne minerały i witaminy zawarte w składzie aloesu wpływają na to, że roślina jest składnikiem wielu leków oraz jest wykorzystywana w medycynie naturalnej w leczeniu wielu chorób.

Reklama

Roślina znana jest przede wszystkim ze swoich właściwości przeczyszczających oraz żółciopędnych, ale okazuje się, że ma wiele innych istotnych właściwości leczniczych.

  1. Ma działanie grzybobójcze, bakteriobójcze, przeciwzapalne — produkty z aloesem są bardzo często wykorzystywane w przypadku urazów skóry.
  2. Poprawia stan skóry — wykazuje działanie przeciwświądowe i ściągające oraz łagodzi zmiany po ukąszeniu owadów i otarciach naskórka.
  3. Wspiera układ odpornościowy, dzięki obecności przeciwutleniaczy, które pomagają w zwalczaniu wolnych rodników.
  4. Ma korzystny wpływ na układ pokarmowy — poprawia perystaltykę jelit oraz pomaga w zwalczaniu zaparć.
  5. Obniża poziomu cukru i cholesterolu we krwi — badania naukowe pokazują, że regularne spożywanie aloesu zmniejsza poziom cukru we krwi na czczo i reguluje poziom cholesterolu.
  6. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwbólowe oraz hamuje rozwój niektórych nowotworów.
  7. Może być wykorzystywany w detoksykacji organizmu.
Reklama
Autor - Kamil Wroński
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
k.wronski@styl.fm
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama