Czym zastąpić jajka w wypiekach - 5 najlepszych zamienników
Do przeczytania w ok. 2 min.
Zamienniki jajek w ciastach i innych wypiekach
Przepisy na tradycyjne pączki drożdżowe, czy też jogurtowe faworki wymagają użycia ściśle określonych składników, które użyte w konkretnych proporcjach wpływają na powodzenie kulinarnej operacji.
Jednym z najważniejszych półproduktów w pieczeniu są jajka, których zadaniem jest połączenie i związanie pozostałych składników, a także spulchnienie ciasta – dzięki czemu rośnie podczas obróbki termicznej.
Co w sytuacji gdy ich zabraknie? Jak i czym zastąpić jajka w kuchni, aby wypiek się udał? Przedstawiamy 5 najlepszych zamienników kurzych jaj, które uratują Cię w kryzysowej sytuacji.
Tofu zamiast jajek
Otrzymywany z mleka sojowego serek tofu idealnie nadaje się do zastąpienia jajek w ciężkich wypiekach drożdżowych. Jego największym atutem jest neutralny smak. Wystarczy, że zblendujesz określoną ilość tofu z odrobiną wody. Przyjmij zasadę, że 50 g serka odpowiada objętości jednego jajka kurzego.
Masło orzechowe
Masło z orzechów to kolejny produkt, który skutecznie możesz wykorzystać jako zamiennik jajek. Podobnie jak kurze jajko masło orzechowe zawiera wiele cennych składników odżywczych oraz zdrowe tłuszcze. Dodatkowo użycie masła nada wypiekowi zupełnie innego smaku, co może być pozytywnym zaskoczeniem.
Zamiennik jajka – siemię lniane
Jedna łyżka siemienia lnianego zalana dwiema łyżkami wody po zblendowaniu tworzy gęsty kleik, który zastąpi jedno kurze jajo. Nasiona lnu również cechują się wieloma cennymi właściwościami zdrowotnymi, dlatego też warto użyć ich do pieczenia.
Przecier z bananów
Mocno dojrzały banan w bardzo prosty sposób może zastąpić jajko w wypiekach cukierniczych. Dodatkowo nada im nieco innej nuty smakowej, co może stanowić cenną wartość dodaną. Wystarczy, że rozgnieciesz go w rękach i dodasz do wyrabianego na stolnicy ciasta.
Woda gazowana z olejem zamiast jajka
Jajko możesz także zastąpić wodą gazowaną wymieszaną z 1 łyżeczką oleju lub oliwy z oliwek. Zawarte w wodzie bąbelki odpowiednio spulchnią ciasto, natomiast tłuszcz sklei w całość wszystkie składniki.