Czyszczenie piekarnika — ta metoda szokuje, ale działa!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Czyszczenie piekarnika — wypalanie to niezawodny sposób!
Może kojarzysz już tę metodę, bo trzeba ją stosować zawsze przed pierwszym użyciem piekarnika. Okazuje się, że działa również świetnie w przypadku uporczywych zabrudzeń!
Jak wypalić piekarnik?
Najpierw musisz spróbować go wyczyścić na tyle, na, ile Ci się uda ręcznie. Potem konieczne jest rozgrzanie piekarnika do 250 stopni Celsjusza na jakieś 60 minut. Dobrze jest wtedy pootwierać wszystkie okna, bo na pewno będzie pełno nieprzyjemnego zapachu spalenizny.
Po wszystkim, jeśli zostaną jeszcze jakieś reszki, należy je po prostu wymieść.
Czyszczenie piekarnika przed wypaleniem
Zanim zabierzesz się za przepalanie, warto spróbować doczyścić piekarnik domowymi sposobami, a wysoką temperaturę zostawić na najgorsze zabrudzenia.
Możesz zrobić specjalną pastę: 1 łyżka wody, 1 łyżka octu i 1 łyżka sody. Taką papką musisz wysmarować zabrudzenia i zostawić całość na kilka godzin.
Para wodna z octem — koniecznie wypróbuj
Kolejny, niezawodny sposób. Do naczynia żaroodpornego musisz wlać wodę z octem. Taką mieszankę wstaw do piekarnika i ustaw grzanie na 180 stopni Celsjusza. Taka kąpiel parowa powinna trwać około 60 minut.
Czyszczenie piekarnika folią aluminiową
Tak, taki sposób też istnieje! Z folii aluminiowej trzeba uformować kulkę i delikatnie wyszorować nią zabrudzone mocniej miejsca.