Delikatny serniczek z budyniem. Prosty przepis od ulubionej cioci
Do przeczytania w ok. 2 min.
Do przygotowania tego sernika potrzebne nam będą następujące składniki:
na ciasto:
- 205 g mąki tortowej,
- 50 g ksylitolu,
- 1 jajko,
- 100 g masła,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
na budyń:
- 905 ml mleka,
- 1 żółtko,
- 5 czubatych łyżek ksylitolu,
- 2 opakowania budyniu czekoladowego (bez cukru),
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 100 g gorzkiej czekolady;
na masę serową:
- 900 g twarogu na sernik,
- 150 g ksylitolu,
- 5 łyżek oleju,
- 3 jajka,
- 1,5 łyżeczki pasty waniliowej;
ponadto:
- 120 g śmietany 30%,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- płatki migdałów.
Jak zrobić pyszny sernik z budyniem krok po kroku?
Przygotowanie - przygotujmy ciasto: składniki podane na ciasto zagniatamy. Dno formy (o boku 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem. Nakłuwamy i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Pieczemy 12-13 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Studzimy. Z mleka, żółtka, ksylitolu, mąki i proszku budyniowego gotujemy budyń.
Dodajemy pokruszoną czekoladę, wykładamy na spód i studzimy.
Przygotujmy masę serową: jajka ubijamy z ksylitolem, dodajemy pastę waniliową i olej, chwilę miksujemy i dodajemy twaróg. Miksujemy na gładką masę. Wykładamy na budyń. Pieczemy 56-61 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie kilka godzin w lodówce. Następnie czekoladę roztapiamy w śmietance, polewamy sernik. Posypujemy migdałami.