Canva.com
Dodaj ten jeden składnik do kiszonych rzodkiewek. Będą ostrokwaśne i idealne do mięs!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Kiszone rzodkiewki to jeden z pomysłów na polski superfood, czyli kiszonki w najlepszym wydaniu. Są pyszne, aromatyczne i chrupiące. Jeden składnik, który dodaje się także do musztardy może sprawić, że nasze kiszone rzodkiewki będą ostrokwaśne i doskonale sprawdzą się, np. jako dodatek do burgerów.
Reklama
Składniki na kiszone rzodkiewki
Canva.com
Kiszonki są bardzo zdrowe, a dodatkowo mają pyszny smak, który możemy łączyć na wiele różnych sposobów. Kiszone rzodkiewki możemy chrupać samodzielnie albo użyć jako dodatek, np. do burgerów lub do kanapek. Nasz przepis na ostrokwaśną rzodkiewkę z pewnością podbije wasze kubki smakowe. Idealnie nadają się do wiosennych sałatek, a mięsnym kanapkom dodadzą charakteru i wyrazistego smaku.
Sekretnym składnikiem tej kiszonki będzie gorczyca, którą najczęściej kojarzymy z musztardą. Gorczyca doda wyrazistego i ostrego smaku naszym rzodkiewkom i dzięki niej będą jeszcze bardziej chrupiące.
Reklama
Zobacz także
Do przygotowania kiszonki z rzodkiewek potrzebujemy:
- 1 kg rzodkiewki
- 1 kawałek chrzanu
- 5 ząbków czosnku
- 4 łyżeczki gorczycy mielonej
- 5 liści laurowych
- 8 kulek ziela angielskiego
- 2.5 l wody
- 2.5 łyżeczki soli morskiej
Jak zrobić kiszonkę z rzodkiewki?
Canva.com
- Rzodkiewki myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Następnie pozbywamy się zielonych łodyg rzodkiewek oraz liści.
- Słoiki wyparzamy i wycieramy do sucha.
- Do garnka wlewamy wodę i dodajemy sól. Całość zagotowujemy i pozostawiamy do wystudzenia.
- Do wyparzonych słoików wykładamy korzeń chrzanu, koper, czosnek, gorczycę, liście laurowe i ziele angielskie.
- Rzodkiewki przekrawamy pół i układamy w słoikach. Zalewamy całość zimną zalewą z wody i soli.
- Słoiki szczelnie zakręcamy i odstawiamy do kiszenia na 7 dni w temperaturze pokojowej.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jakie błędy popełniamy przy kiszeniu ogórków?
Czy zdarzyło Ci się kisić ogórki i odkryć, że nie smakują tak, jak powinny? Często popełniamy błędy przy procesie kiszenia, które mogą wpływać na jakość i smak naszych ogórków. W tym artykule omówimy najczęstsze błędy, które popełniamy przy kiszeniu ogórków i jak ich uniknąć, aby cieszyć się pysznymi i aromatycznymi ogórkami kiszonymi.
Konfitura ze śliwek - hit sezonu!
Jeśli jesteś miłośnikiem słodkich przetworów, konfitura ze śliwek to idealna propozycja dla Ciebie. Ta pyszna i aromatyczna konfitura jest doskonała na kanapki, naleśniki, a także jako dodatek do serów czy mięs. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować konfiturę ze śliwek, jak ją podawać oraz otrzymasz kilka porad, które pomogą Ci w procesie przygotowania tego przysmaku.
Co zrobić z pomidorów na zimę?
Wraz z nadejściem jesieni, wiele osób zastanawia się, co zrobić z nadmiarem pomidorów. Pomidory są nie tylko pyszne, ale także bogate w składniki odżywcze. Dlatego warto je przerabiać na różne przetwory, które będą smacznym dodatkiem do posiłków w trakcie zimowych miesięcy. W tym artykule przedstawiamy kilka przepisów na przetwory z pomidorów, które zachwycą Twoje podniebienie.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl