Grillowana pierś z kurczaka  na talerzu.
Canva

Dodaj ten składnik do marynaty, a kurczak z grilla będzie obłędnie soczysty

Grillowanie kurczaka to jedna z ulubionych letnich aktywności wielu osób. Nic nie smakuje lepiej niż soczyste, dobrze przyrządzone mięso z grilla. Zdradzamy sekretny składnik na obłędnie soczyste mięso. To... sok z cytryny!
Reklama

Sok z cytryny, dzięki swojej kwasowej naturze, pomaga zmiękczyć mięso, pozwalając mu pozostać soczystym podczas grillowania. Ponadto, cytryna dodaje mięsu świeżego, cytrusowego smaku, który świetnie współgra z aromatem kurczaka.

Jak przygotować marynatę z sokiem z cytryny?

Składniki:

  • Sok z dwóch dużych cytryn
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub tymianku

Grillowanie marynowanego kurczaka krok po kroku

  1. W misce połącz sok z cytryny, posiekany czosnek, oliwę z oliwek, sól, pieprz i zioła. Dokładnie wymieszaj, aby wszystko się połączyło.
  2. Dodaj do marynaty kawałki kurczaka i upewnij się, że każdy kawałek jest dobrze pokryty marynatą.
  3. Przykryj miskę i umieść ją w lodówce na co najmniej 2 godziny, ale najlepiej na całą noc.
  4. Po tym czasie, wyjmij kurczaka z lodówki i upiecz go na grillu, aż będzie dobrze zrumieniony i soczysty.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama