Domowa musaka
Canva.com

Domowa musaka - lepsza niż z restauracji. Oto sekret kuchni greckiej

Musaka to jedno z najsłynniejszych dań, jakimi może nas oczarować kuchnia grecka. Jak przygotować ten przysmak? Przepis na to danie jest dość prosty, zatem każdy powinien bez większego problemu poradzić sobie z jego przygotowaniem.
Reklama

Jakie składniki na musakę?

Głównym składnikiem tego dania jest bakłażan, który łączy się tu z mięsem mielonym. Aby przygotować musakę, należy przygotować 250 g mięsa mielonego, bakłażana oraz 300 g ziemniaków. Ważnym składnikiem jest tu również papryka oraz starty ser (cztery łyżki). Olej, 2 szklanki wody oraz sos do spaghetti — oto kolejne składniki, bez których przepis na musakę nie może się obejść.

Jak zrobić domową musakę?

Domowa musaka
Canva.com

Przemienienie wszystkich składników w najsłynniejszy przysmak kuchni greckiej jest proste.

Reklama

Wystarczy podsmażyć mięso, pokroić paprykę w kostkę i połączyć te składniki ze sobą. W międzyczasie można zanotować wodę i połączyć ją z sosem do spaghetti. Gdy składniki będą gotowe, należy posmarować tłuszczem naczynie żaroodporne, a następnie wyłożyć jego dno plasterkami bakłażana i ziemniakami. Na taką warstwę należy nałożyć mielone mięso i sos, a całość posypać serem. Co dalej? Wystarczy włożyć danie do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i pozostawić w nim przed 35-40 minut.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama