Domowa musaka - lepsza niż z restauracji. Oto sekret kuchni greckiej
Do przeczytania w ok. 1 min.
Jakie składniki na musakę?
Głównym składnikiem tego dania jest bakłażan, który łączy się tu z mięsem mielonym. Aby przygotować musakę, należy przygotować 250 g mięsa mielonego, bakłażana oraz 300 g ziemniaków. Ważnym składnikiem jest tu również papryka oraz starty ser (cztery łyżki). Olej, 2 szklanki wody oraz sos do spaghetti — oto kolejne składniki, bez których przepis na musakę nie może się obejść.
Jak zrobić domową musakę?
Przemienienie wszystkich składników w najsłynniejszy przysmak kuchni greckiej jest proste.
Wystarczy podsmażyć mięso, pokroić paprykę w kostkę i połączyć te składniki ze sobą. W międzyczasie można zanotować wodę i połączyć ją z sosem do spaghetti. Gdy składniki będą gotowe, należy posmarować tłuszczem naczynie żaroodporne, a następnie wyłożyć jego dno plasterkami bakłażana i ziemniakami. Na taką warstwę należy nałożyć mielone mięso i sos, a całość posypać serem. Co dalej? Wystarczy włożyć danie do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i pozostawić w nim przed 35-40 minut.