Domowe pałeczki z kurczaka na ostro. Ekspresowy przepis na imprezową przekąskę
Do przeczytania w ok. 2 min.
Kurczak jest wyjątkowo popularnym składnikiem występującym w polskiej kuchni. Znajduje wiele zastosowań - można upiec go w całości i podać z ulubionymi dodatkami takimi jak ziemniaki, pieczone warzywa, marynowane cebulki albo ogórki. Można też przygotować kotlety z kurczaka, doskonale sprawdzi się on także w charakterze potrawy na grilla - tutaj królują przede wszystkim udka, które przed tym, jak trafią na ruszt, powinny przez kilka godzin poleżeć w marynacie. Kurczak bardzo często pojawia się także w restauracjach typu fast food i jest uwielbiany przez wszystkich, szczególnie zaś przez dzieci. Tutaj popularne są nuggetsy lub panierowane skrzydełka.
Składniki na domowe pałeczki z kurczaka na ostro
Na osiem porcji tego dania będą nam potrzebne: osiem pałeczek z kurczaka, kilkucentymetrowy kawałek imbiru, pół szklanki ostrego ketchupu, dwie papryczki chilli, pięć łyżek sosu sojowego, trzy łyżki miodu, trzy łyżki oleju oraz sól i pieprz.
Przepis na pałeczki z kurczaka
- Przygotowania zaczynamy od umycia papryczek, a następnie przekrojenia każdej z nich, oczyszczenia z pestek i posiekania. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach, po czym mieszamy z niewielką ilością soli.
- Pałeczki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdą nacieramy imbirem wymieszanym z solą. Przygotowujemy marynatę: ketchup łączymy z papryczkami chilli, olejem, sosem sojowym i miodem.
- Doprawiamy pieprzem i całość starannie mieszamy.
- Pałeczki wkładamy do miski, zalewamy marynatą i mieszamy. Miskę przykrywamy szczelnie folią spożywczą. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Rozgrzewamy grill. Zamarynowane mięso oczyszczamy papierowym ręcznikiem i układamy na tackach do grillowania. Pieczemy przez około dwadzieścia-dwadzieścia pięć minut, kilkukrotnie obracając. Smacznego!