Pałeczki z kurczaka
Canva.com

Domowe pałeczki z kurczaka na ostro. Ekspresowy przepis na imprezową przekąskę

Dziś poznamy przepis na danie przypominające te z barów szybkiej obsługi, jednak niewątpliwie zdrowsze i bardziej smaczne. Jego przygotowanie nie wymaga zbyt wiele czasu ani bardzo wyszukanych składników. Pałeczki z kurczaka w ostrej marynacie świetnie sprawdzą się jednakowo jako danie główne, jako przekąska na przykład do piwa albo danie, które można podać na imprezie. Ale uwaga: są bardzo ostre!
Reklama

Kurczak jest wyjątkowo popularnym składnikiem występującym w polskiej kuchni. Znajduje wiele zastosowań - można upiec go w całości i podać z ulubionymi dodatkami takimi jak ziemniaki, pieczone warzywa, marynowane cebulki albo ogórki. Można też przygotować kotlety z kurczaka, doskonale sprawdzi się on także w charakterze potrawy na grilla - tutaj królują przede wszystkim udka, które przed tym, jak trafią na ruszt, powinny przez kilka godzin poleżeć w marynacie. Kurczak bardzo często pojawia się także w restauracjach typu fast food i jest uwielbiany przez wszystkich, szczególnie zaś przez dzieci. Tutaj popularne są nuggetsy lub panierowane skrzydełka.

Składniki na domowe pałeczki z kurczaka na ostro

Pałeczki z kurczaka
Canva.com
Reklama

Na osiem porcji tego dania będą nam potrzebne: osiem pałeczek z kurczaka, kilkucentymetrowy kawałek imbiru, pół szklanki ostrego ketchupu, dwie papryczki chilli, pięć łyżek sosu sojowego, trzy łyżki miodu, trzy łyżki oleju oraz sól i pieprz.

Przepis na pałeczki z kurczaka

  1. Przygotowania zaczynamy od umycia papryczek, a następnie przekrojenia każdej z nich, oczyszczenia z pestek i posiekania. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach, po czym mieszamy z niewielką ilością soli.
  2. Pałeczki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdą nacieramy imbirem wymieszanym z solą. Przygotowujemy marynatę: ketchup łączymy z papryczkami chilli, olejem, sosem sojowym i miodem.
  3. Doprawiamy pieprzem i całość starannie mieszamy.
  4. Pałeczki wkładamy do miski, zalewamy marynatą i mieszamy. Miskę przykrywamy szczelnie folią spożywczą. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Rozgrzewamy grill. Zamarynowane mięso oczyszczamy papierowym ręcznikiem i układamy na tackach do grillowania. Pieczemy przez około dwadzieścia-dwadzieścia pięć minut, kilkukrotnie obracając. Smacznego!
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama