Domowe sezamki bez dodatku cukru. Zobacz czym go zastąpić!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Czym zastąpić cukier w domowych sezamkach
Cukier, czyli najpopularniejsza substancja słodząca określana często jako biała śmierć towarzyszy nam każdego dnia. Niejednokrotnie ukryty w różnego rodzaju produktach spożywczych stanowi poważne zagrożenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlatego też warto ograniczać jego spożycie w każdy możliwy sposób. Dziś jest łatwiejsze dzięki zamiennikom, do których zaliczają się między innymi:
- syrop z agawy
- erytrytol
- syrop daktylowy
- miód
- ksylitol
Przepis na sezamki DIY bez dodatku cukru
Sezamki kupisz w każdym sklepie spożywczym, lecz nic nie zastąpi frajdy z ich przygotowania w domowych warunkach. Przepis jest banalnie łatwy, więc bez trudu poradzisz sobie z nim nawet w przypadku braku podstawowych umiejętności kulinarnych.
Lista składników na domowe sezamki:- 200 g białego sezamu
- pół szklanki miodu
- 2 łyżki wody
Jeśli masz ochotę zmodyfikować sezamki DIY i spróbować czegoś naprawdę wyjątkowego, to śmiało możesz skorzystać z poniższych dodatków, które oprócz nowego smaku nadadzą smakołykowi dodatkowych wartości odżywczych.
- wiórki kokosowe
- rodzynki
- ziarna słonecznika
- ziarna dyni
- posiekane daktyle
- suszone owoce (jagody, śliwki, maliny)
Domowe sezamki – przygotowanie krok po kroku
Jeśli udało Ci się skompletować potrzebne składniki to przejdźmy do najważniejszego – przygotowania. Przedmioty kuchenne niezbędna na tym etapie to: patelnia, niewielki rondelek, wałek, blaszka wyłożona papierem do pieczenia oraz drugi arkusz papieru.
- Sezam upraż na suchej patelni. Pamiętaj jednak aby nie dopuścić do jego przypalenia, gdyż może wtedy nabrać gorzkiego posmaku
- Do rondelka dodaj dwie łyżki wody oraz miód. Całość podgrzewaj na wolnym ogniu co chwilę mieszając aż do momentu, gdy miód zmieni nieco swoją barwę na ciemniejszą
- Wyłącz ogień, a następnie dodaj do rondelka jeszcze ciepły sezam (plus wybrane dodatki) i energiczne wymieszaj z miodem
- Zawartość naczynia przełóż na arkusz papieru do pieczenia, nakryj kolejnym arkuszem i delikatnie rozwałkuj do jak najcieńszego spłaszczenia sezamowej warstwy
- Sprasowaną masę pozostaw w chłodnym miejscu na ok. 5 minut, a następnie pokrój je wedle uznania