domowe sezamki związane sznurkiem obok łyżki z sezamem
canva.com

Domowe sezamki bez dodatku cukru. Zobacz czym go zastąpić!

Chrupiące sezamki prawdopodobnie niejednej z Was przywołują wspomnienia z dzieciństwa pełnego niekończącej się beztroski każdego dnia. Słodka przekąska na bazie ziaren białego sezamu jest łatwa w przygotowaniu, więc nie musisz sięgać po sklepowy produkt. Domowe sezamki to gwarancja smaku oraz olbrzymia dawka satysfakcji wynikająca z ich własnoręcznego przygotowania. Przekonaj się sama!
Reklama

Czym zastąpić cukier w domowych sezamkach

Cukier, czyli najpopularniejsza substancja słodząca określana często jako biała śmierć towarzyszy nam każdego dnia. Niejednokrotnie ukryty w różnego rodzaju produktach spożywczych stanowi poważne zagrożenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlatego też warto ograniczać jego spożycie w każdy możliwy sposób. Dziś jest łatwiejsze dzięki zamiennikom, do których zaliczają się między innymi:

ziarna sezamu na drewnianym blacie
canva.com

Przepis na sezamki DIY bez dodatku cukru

Sezamki kupisz w każdym sklepie spożywczym, lecz nic nie zastąpi frajdy z ich przygotowania w domowych warunkach. Przepis jest banalnie łatwy, więc bez trudu poradzisz sobie z nim nawet w przypadku braku podstawowych umiejętności kulinarnych.

Lista składników na domowe sezamki:
  • 200 g białego sezamu
  • pół szklanki miodu
  • 2 łyżki wody

Jeśli masz ochotę zmodyfikować sezamki DIY i spróbować czegoś naprawdę wyjątkowego, to śmiało możesz skorzystać z poniższych dodatków, które oprócz nowego smaku nadadzą smakołykowi dodatkowych wartości odżywczych.

Reklama
Dodatki opcjonalne:
  • wiórki kokosowe
  • rodzynki
  • ziarna słonecznika
  • ziarna dyni
  • posiekane daktyle
  • suszone owoce (jagody, śliwki, maliny)

Domowe sezamki – przygotowanie krok po kroku

Jeśli udało Ci się skompletować potrzebne składniki to przejdźmy do najważniejszego – przygotowania. Przedmioty kuchenne niezbędna na tym etapie to: patelnia, niewielki rondelek, wałek, blaszka wyłożona papierem do pieczenia oraz drugi arkusz papieru.

  1. Sezam upraż na suchej patelni. Pamiętaj jednak aby nie dopuścić do jego przypalenia, gdyż może wtedy nabrać gorzkiego posmaku
  2. Do rondelka dodaj dwie łyżki wody oraz miód. Całość podgrzewaj na wolnym ogniu co chwilę mieszając aż do momentu, gdy miód zmieni nieco swoją barwę na ciemniejszą 
  3. Wyłącz ogień, a następnie dodaj do rondelka jeszcze ciepły sezam (plus wybrane dodatki) i energiczne wymieszaj z miodem
  4. Zawartość naczynia przełóż na arkusz papieru do pieczenia, nakryj kolejnym arkuszem i delikatnie rozwałkuj do jak najcieńszego spłaszczenia sezamowej warstwy
  5. Sprasowaną masę pozostaw w chłodnym miejscu na ok. 5 minut, a następnie pokrój je wedle uznania
Smacznego!
Reklama
Autor - Marcin Raczyński
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.raczynski@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama