Canva.com
Domowe wino z mrożonej aronii. Receptura dziadka podbiła moje serce!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Domowe wino z aronii to trunek, który zachwyca głębokim smakiem i pięknym kolorem. Cenione jest również ze względu na właściwości zdrowotne i bogactwo witamin. Jak je przygotować? Poniżej znajduje się przepis na mniej więcej 5 litrów wina.
Reklama
Składniki na domowe wino z aronii
- 7kg aronii
- 5l wody
- 2kg cukru
- Drożdże do wina czerwonego
Sposób przygotowania domowego wina z aronii
- Owoce dokładnie oczyść, osusz i przesyp do woreczków. Włóż je do zamrażalnika na co najmniej czterdzieści osiem godzin, ponieważ proces mrożenia niweluje goryczkę, ale nie likwiduje cennych składników odżywczych.
- Rozmrożone owoce rozbij tłuczkiem i przełóż do zdezynfekowanej butli.
- Cukier i wodę zagotuj aż cukier się rozpuści, a przestudzony syrop wlej do butli z owocami. Dodaj drożdże do wina czerwonego, zatkaj butlę rurką fermentacyjną i odstaw ją w ciepłe miejsce.
- Po trzydziestu dniach zlej napój, a owoce wyrzuć. Jeśli napój jest zbyt kwaśny, można dodać jeszcze syrop cukrowy. Całość ponownie zlej do butli, zatkaj rurką fermentacyjną i odstaw na następny miesiąc.
- Po tym czasie wino powinno być klarowne. Wówczas można je przelać do butelek, zakorkować i odstawić w ciemne miejsce na kilka miesięcy.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl