Domowe żelki bez żelatyny – lepsze niż ze sklepu. Wege słodycze DIY
Do przeczytania w ok. 2 min.
Czym zastąpić żelatynę?
Żelatyna to produkt spożywczy pochodzenia zwierzęcego, więc nie każdy może mieć ochotę ją spożywać. Najczęstszą ku temu przeszkodą jest zazwyczaj dieta wegetariańska lub dieta wegańska. Nierzadko również wiele wątpliwości budzi jej wpływ na ludzkie zdrowie, ale o tym innym razem.
Najlepszym zamiennikiem żelatyny jest agar (agar-agar), czyli spożywcza substancja o właściwościach żelujących. Agar to naturalny produkt pochodzenia roślinnego, co przekłada się na jego stale rosnącą popularność wśród osób unikających w diecie produktów pochodzenia zwierzęcego, a co najważniejsze działa tak samo jak żelatyna.
Agar-agar pozyskiwany jest z występujących na dnie oceanu alg morskich i składa się głównie z błonnika.
Nie uczula, dzięki czemu może być stosowany przez osoby zmagające się z nietolerancjami pokarmowymi.
Domowe żelki bez żelatyny – przepis z wykorzystaniem owoców
Przepis na domowe żelki jest banalnie prosty w przygotowaniu i nie wymaga żadnych trudno dostępnych składników. Agar kupisz już w praktycznie każdym sklepie spożywczym. Sam proces przygotowania może być ciekawym doświadczeniem dla dzieci. Do dzieła!
Lista składników:- 200 ml soku z ulubionych owoców (możesz je po prostu zblendować z odrobiną wody)
- 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka agaru (na 500 ml płynu maksymalnie 3 łyżeczki)
Żelki DIY – przygotowanie krok po kroku
Poza niezbędnymi produktami spożywczymi warto również zaopatrzyć się w silikonową foremkę do wypieków lub kostek lodu. Jeśli takowej nie posiadasz, to pozostaje Ci wykorzystanie literatek lub szklanek i zjedzenie żelek łyżką jak galaretkę.
- Zacznij od przygotowania soku z owoców – sposób dowolny. Możesz użyć blendera, sokowirówki lub sięgnąć po schowane w spiżarni weki. Sok z wiśni sprawdzi się w tym przepisie idealnie!
- Gotowy sok przelej do rondelka i zacznij podgrzewać. W momencie gdy się zagotuje wyłącz płomień, a następnie dodaj agar-agar. Całość dokładnie wymieszaj i pozostaw na kilka minut
- Owocową miksturę przelej do silikonowych foremek lub szklanek, a gdy wystygnie wstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia roślinnej żelatyny
Żelki z agarem – jak przechowywać?
Zapewniam Cię, że domowe wege żelki z agarem znikną z talerza w mgnieniu oka! Jeśli jednak chciałabyś je przechować, to możesz to zrobić w lodówce zamykając je w szczelnym pojemniku. Przechowuj nie dłużej niż 5 dni.