Fit batoniki musli
Canva.com

#Fit batoniki musli - idealne przed lub po treningu! [PRZEPIS]

W większości przypadków batony musli ze sklepów nie mają nic wspólnego ze zdrowymi produktami. Są napakowane cukrem, a do tego nie brakuje w nich sztucznych aromatów, barwników i konserwantów, dlatego ogólnie rzecz biorąc wykazują się praktycznie zerowymi wartościami odżywczymi, a dostarczają praktycznie samych węglowodanów prostych, które tylko nakręcają głód i wcale nie zaspokajają apetytu.
Reklama

Na szczęście pyszne fit batoniki musli można przygotować samemu i to w taki sposób, by jednak stały się one godnym zastępcą normalnego zbilansowanego posiłku. Wykonane samodzielnie w domu wypadną dużo taniej niż te kupne, których jedna sztuka potrafi osiągnąć cenę zbliżoną do dziesięciu złotych, zwłaszcza w czasach rosnącej inflacji.

Jak przygotować batoniki z płatków owsianych?

Fit batoniki musli
Canva.com

Ogólnie rzecz biorąc batoniki musli przygotowuje się na górskich lub błyskawicznych płatkach owsianych (w zależności od tego, czy woli się gładszą konsystencję batoników, czy może taką, w której kawałki płatków będą wyraźnie wyczuwalne osobno), które urozmaica się dowolnymi orzechami, pestkami, ziarnami oraz suszonymi owocami, dosładzając je miodem bądź syropem klonowym.

Reklama

Aby miały odpowiednią strukturę i przyjemną formę, warto wykonywać je w specjalnej silikonowej foremce, która nadaje się do pieczenia, dzięki czemu spokojnie można zapiekać w niej owsiane batoniki z dodatkami. Jeżeli natomiast chce się wykonać domowe batony musli w wersji na surowo, wystarczy przygotować je na daktylach, które namacza się we wrzątku, a potem blenduje na gładką masę. Do daktyli pasuje masło orzechowe, jak również całe orzechy, kakao w proszku oraz wiórki kokosowe. Batonów surowych nie trzeba dodatkowo dosładzać, bo daktyle są już wystarczająco słodkie.

Jak przechowywać batoniki fit musli?

Oczywiście wykonanie batoników na płatkach, orzechach, suszonych owocach i ewentualnie jakimś słodziku zajmuje trochę czasu, jednak gdy już ten czas się poświęca, warto po prostu zrobić większą ilość słodkich przekąsek, by potem przechowywać je niczym zwykłe batony, najlepiej w lodówce, no i zajadać się nimi bez wyrzutów nawet codziennie.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama