Garnki i patelnie miedziane - piękne i drogie, ale czy zdrowe dla naszego organizmu?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Piękne i funkcjonalne
Naczynia miedziane są często polecane przez niektórych pracowników służby zdrowia, ponieważ miedź jest naturalnym środkiem przeciwdrobnoustrojowym. Miedź jest również niezbędnym składnikiem odżywczym dla naszego organizmu.
Miedź jest minerałem śladowym, który, jak wykazano, pomaga budować mocne kości, zęby i tkankę łączną, a także pomaga utrzymać równowagę pH organizmu. Niektórzy uważają, że naczynia miedziane mogą pomóc obniżyć ryzyko rozwoju chorób przenoszonych przez żywność.
Przybory miedziane to przyjazna dla środowiska opcja, którą można wykorzystać w kuchni.
Miedź to naturalny i zrównoważony materiał, który jest trwały i ma właściwości antybakteryjne. Miedź jest również bezpieczna do gotowania, ponieważ nie reaguje z żywnością ani płynami, co oznacza, że miedziane naczynia można używać w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.
Woda miedziana jest najzdrowszym i najkorzystniejszym rodzajem wody do picia, ponieważ mówi się, że pomaga w trawieniu, pomaga w bólach głowy i wzmacnia układ odpornościowy. Jednym ze sposobów na uzyskanie miedzianej wody jest wypicie jej z miedzianego naczynia. Miedziane naczynia to specjalne kubki z miedzianą wyściółką, dzięki czemu można z nich bezpiecznie pić wodę. Można je kupić w większości sklepów, ale zazwyczaj są drogie.
Nadmiar miedzi - czy jest szkodliwy?
Jeśli nasze garnki są stare, przepalone i pozbawione już powłoki miedzianej, to może być tak, że będą one uwalniać nadmiar miedzi do naszego organizmu. Miedź jest minerałem niezbędnym dla organizmu i odgrywa ważną rolę w metabolizmie innych minerałów. Miedź pomaga w produkcji czerwonych krwinek, kolagenu i mieliny, która jest materiałem tłuszczowym pokrywającym włókna nerwowe. Zbyt dużo miedzi może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak gromadzenie się blaszek miażdżycowych w tętnicach i nadmiar żelaza w mózgu.