Gotowane ziemniaki posypane koperkiem i zdjęcie placków z gotowanych ziemniaków w kółku.
Canva

Zostały Ci gotowane ziemniaki? 8 pomysłów jakie je wykorzystać

Jeśli zostały Ci gotowane ziemniaki, nie musisz ich odgrzewać i polewać sosem. Zamiast tego przygotuj coś wyjątkowego. Sprawdź, co pysznego możesz wyczarować. Nie potrzebujesz dużo składników, żeby przyrządzić coś smakowitego.
Reklama

Gotowane ziemniaki — co z nich zrobić?

Jest mnóstwo rzeczy, które możesz przygotować z gotowanych ziemniaków:

  1. placki z gotowanych ziemniaków
  2. pieczone ziemniaki
  3. smażone ziemniaki
  4. kopytka
  5. purée
  6. pierogi ruskie
  7. kotlety ziemniaczane
  8. ziemniaki z jajkiem i kiełbasą

Placki z gotowanych ziemniaków

  • kilka gotowanych ziemniaków
  • 0,5 cebuli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • olej
Puree z gotowanych ziemniaków posypane posiekanym szczypiorkiem.
Canva

Przepis

  1. Cebulę poszatkuj i zeszklij na patelni.
  2. Ziemniaki rozgnieć widelcem.
  3. Wymieszaj ziemniaki z cebulą, jajkiem i mąką.
  4. Ciasto nakładaj łyżką na rozgrzaną patelnię z olejem. Spłaszcz lekko.
  5. Smaż z obu stron.

Pieczone ziemniaki

  • gotowane ziemniaki
  • olej
  • sól
  • słodka papryka w proszku
  • ostra papryka w proszku

Przepis

  1. Wymieszaj olej z solą, słodką i ostrą papryką.
  2. Pokrój ziemniaki w kostkę i polej olejem. Wymieszaj wszystko.
  3. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza i piecz, aż ziemniaki się zarumienią.
  4. Pod koniec pieczenia możesz włączyć termoobieg.

Smażone ziemniaki

  • gotowane ziemniaki
  • olej
  • 0,5 cebuli
  • sól

Przepis

  1. Pokrój ziemniaki w plasterki, a cebulę w piórka.
  2. Zeszklij cebulę na patelni, dodaj ziemniaki.
  3. Kiedy ziemniaki się zarumienią, posól i nałóż na talerze.

Ziemniaki z jajkiem i kiełbasą

  • kilka gotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 0,5 laski kiełbasy
  • 0,5 cebuli

Przepis

  1. Ziemniaki i kiełbasę pokrój w kostkę.
  2. Cebulę poszatkuj.
  3. Rozgrzej masło klarowane na patelni, zeszklij cebulę.
  4. Przesmaż ziemniaki z kiełbasą.
  5. Wbij jajko. Wymieszaj wszystko.
  6. Nałóż na talerze, kiedy jajko się zetnie.
Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama