Ziemniaki gotowane w miseczce
Canva.com

Gotowane ziemniaki z mikrofali? Ten studencki pomysł wcale nie jest taki zły!

Ziemniaki to smaczny dodatek obiadowy, który jednak potrafi odebrać całą przyjemność z jedzenia, bo zwykle gdy człowiek jest głodny i już prawie zasiada do posiłku, nagle okazuje się, że musi jeszcze czekać kolejnych piętnaście lub dwadzieścia minut, aż ziemniaki zdążą się ugotować i zmiękną. Czy ten proces da się jakoś przyspieszyć?
Reklama

Wystarczy zamienić garnek do gotowania na kuchenkę mikrofalową. A jak ugotować ziemniaki w mikrofali, by nie utracić ich smaku i nie zabrać im ich soczystości?

Jak przygotować ziemniaki przed wstawieniem do mikrofalówki?

Podobnie jak w przypadku "normalnego" gotowania jeszcze przed jakąkolwiek obróbką termiczną w mikrofali ziemniaki należy odpowiednio przygotować, czyli oczyścić z ewentualnych resztek ziemi i zanieczyszczeń, a najlepiej wyszorować świeżą gąbką lub druciakiem pod bieżącą chłodną wodą, od razu spłukując z nich wszystko to, czego nie powinno się zjadać. Ważne jest to, by ich nie obierać. Po wstępnym czyszczeniu wystarczy delikatnie ponakłuwać je widelcem, aby jeszcze łatwiej dało się je obrobić przy pomocy tworzącego się w nich ciśnienia, a także by zapobiec ich ewentualnemu strzelaniu (istnieje ryzyko, że jeśli ziemniaki nie zostaną nakłute, to po prostu wybuchną).

Jak gotować ziemniaki w mikrofalówce?

Ziemniaki gotowane w białej miseczce
Canva.com

Nawet takie ziemniaki z mikrofali powinny mieć jakiś określony smak. Śmiało można je zatem doprawić w dowolny sposób, w pierwszej kolejności dodając do nich nośnik smaku, czyli tłuszcz (zwykłe masło lub oliwę z oliwek), a następnie posypując je dość obficie solą, ewentualnie też rozmarynem lub majerankiem czy nawet płatkami chili.

Reklama

Kuchenkę mikrofalową ustawić na wysoką moc, mniej więcej jakieś 900 W, a następnie wstawić do niej naczynie z ziemniakami na jakieś cztery minuty. Po wskazanym czasie ziemniaki należy obrócić na drugą stronę, ponownie włożyć do mikrofali i znów obrabiać przez kolejnych pięć minut, aż będą całkowicie gotowe.

Oczywiście po wyciągnięciu warzyw z piekarnika warto upewnić się, że zdążyły zmięknąć. Metoda pozwala na przygotowanie pysznych ziemniaków w ciągu dziesięciu minut.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama