Gruszki zapiekane z zielonym pieprzem pod piernikową kruszonką. Mniam!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na pyszne gruszki z piekarnika
Do przygotowania tego ekstrawaganckiego deseru potrzebne nam będą następujące składniki:
na piernikową kruszonkę:
- 125 g kruchych ciastek korzennych,
- 2 łyżki masła,
- 30 g orzechów laskowych,
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu,
- ½ łyżeczki mielonego imbiru;
na gruszki:
- 4 twarde gruszki,
- sok z cytryny,
- 2 łyżki masła,
- 4 łyżki płynnego miodu naturalnego,
- 2 łyżeczki ziaren zielonego pieprzu;
do podania – 4 gałki lodów śmietankowych.
Jak zrobić pyszny deser?
Przygotowanie: przygotujmy kruszonkę piernikową: ciastka kruszymy tłuczkiem lub dzielimy na mniejsze kawałki i miksujemy na grube okruchy. Przekładamy do miski. Masło roztapiamy, wlewamy do ciastek. Dodajemy posiekane orzechy laskowe, imbir i cynamon, mieszamy. Przygotujmy gruszki: owoce obieramy, przekrawamy na pół. Wydrążamy gniazda nasienne. Układamy cięciem do góry w naczyniach do zapiekania i skrapiamy sokiem z cytryny.
Masło roztapiamy, smarujemy nim gruszki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza i pieczemy około 19-21 minut. Następnie gruszki wyjmujemy. Ziarna pieprzu lekko tłuczemy w moździerzu, posypujemy owoce. Na wierzch wykładamy piernikową kruszonkę. Ponownie wkładamy do piekarnika, pieczemy 15-20 minut. Gruszki podajemy z gałką lodów śmietankowych.