Canva
Nie zgadniesz, w czym trzeba zamarynować wołowinę, żeby gulasz był idealnie miękki
Do przeczytania w ok. 2 min.
Mięso w gulaszu wychodzi zbyt twarde? Sprawdź, jakie metody pozwolą na zmiękczenie mięsa. Jeden ze sposobów zaskakuje, jednak gulasz wołowy wyjdzie wyjątkowy miękki. Zdziwisz się, jak kruche może być mięso.
Reklama
Gulasz wołowy — w czym zamarynować mięso?
Jeśli chcesz uzyskać wyjątkowo kruche i miękkie mięso, musisz zamarynować je w... soku z kiszonych ogórków. Ten patent pozwoli Ci na uzyskanie naprawdę miękkiej wołowiny.
Canva
Jakie są inne metody na miękki gulasz?
- Możesz zamarynować mięso w alkoholu. Dzięki temu na pewno będzie bardziej kruche.
- Do marynowania wołowiny nada się również sok z kiszonej kapusty oraz inne kwaśne rzeczy.
- Sprawdzi się też dodanie alkoholu pod koniec gotowania, to może być na przykład czerwone wino, które dobrze komponuj się z wołowiną.
- Pokrywka, którą przykryjesz garnek podczas duszenia, musi dobrze przylegać i być ciężka.
- Mięso pokrój w poprzek włókien, nie wzdłuż. w Przeciwnym razie, będzie łykowate i zbyt twarde.
- Kup mięso z młodych zwierząt. Wołowina ze starego zwierzęcia nigdy nie będzie miękka.
- Mięso wołowe smaż bardzo krótko. Dopilnuj też, żeby było dobrze osuszone przed wrzuceniem na patelnię. Smaż na dużej mocy palnika.
- Do gotowania lub marynowania mięsa może użyć octu. Powinien sobie poradzić ze zbyt twardą wołowiną.
- Jeśli mięso jest twarde, możesz gotować je dłużej, niż było to w planach.
- Zwróć uwagę na to, jaką część wołowiny kupujesz. W zależności od tego, co to jest, jest inny stopień twardości.
- Pamiętaj, żeby przeznaczyć na marynowanie więcej czasu, najlepiej kilka godzin. Jednak jeśli nie zostało Ci dużo czasu, nadal nie pomijaj tego kroku.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Rozgrzewający gulasz wołowy z papryką po czesku. Pyszny obiad na niedzielę
Udało Ci się kupić piękny kawałek mięsa wołowego? Świetnym pomysłem będzie przygotowanie wołowego gulaszu z solidną porcją papryki.
Pyszny gulasz wołowy z Thermomixa - prosty przepis na sos węgierski do placków ziemniaczanych
Delikatne, kruche mięso i aromatyczny sos - tak możemy podawać chrupiące placki ziemniaczane w wersji po węgiersku. Dziś dzielimy się z wami przepisem na pyszny gulasz z Thermomixa. Jest łatwy w przygotowaniu!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl