Miękki gulasz wołowy i sok z kiszonych ogórków w białym kubku.
Canva

Nie zgadniesz, w czym trzeba zamarynować wołowinę, żeby gulasz był idealnie miękki

Mięso w gulaszu wychodzi zbyt twarde? Sprawdź, jakie metody pozwolą na zmiękczenie mięsa. Jeden ze sposobów zaskakuje, jednak gulasz wołowy wyjdzie wyjątkowy miękki. Zdziwisz się, jak kruche może być mięso.
Reklama

Gulasz wołowy — w czym zamarynować mięso?

Jeśli chcesz uzyskać wyjątkowo kruche i miękkie mięso, musisz zamarynować je w... soku z kiszonych ogórków. Ten patent pozwoli Ci na uzyskanie naprawdę miękkiej wołowiny.

Gulasz wołowy w naczyniu.
Canva

Jakie są inne metody na miękki gulasz?

  • Możesz zamarynować mięso w alkoholu. Dzięki temu na pewno będzie bardziej kruche.
  • Do marynowania wołowiny nada się również sok z kiszonej kapusty oraz inne kwaśne rzeczy.
  • Sprawdzi się też dodanie alkoholu pod koniec gotowania, to może być na przykład czerwone wino, które dobrze komponuj się z wołowiną.
  • Pokrywka, którą przykryjesz garnek podczas duszenia, musi dobrze przylegać i być ciężka.
  • Mięso pokrój w poprzek włókien, nie wzdłuż. w Przeciwnym razie, będzie łykowate i zbyt twarde.
  • Kup mięso z młodych zwierząt. Wołowina ze starego zwierzęcia nigdy nie będzie miękka.
  • Mięso wołowe smaż bardzo krótko. Dopilnuj też, żeby było dobrze osuszone przed wrzuceniem na patelnię. Smaż na dużej mocy palnika.
  • Do gotowania lub marynowania mięsa może użyć octu. Powinien sobie poradzić ze zbyt twardą wołowiną.
  • Jeśli mięso jest twarde, możesz gotować je dłużej, niż było to w planach.
  • Zwróć uwagę na to, jaką część wołowiny kupujesz. W zależności od tego, co to jest, jest inny stopień twardości.
  • Pamiętaj, żeby przeznaczyć na marynowanie więcej czasu, najlepiej kilka godzin. Jednak jeśli nie zostało Ci dużo czasu, nadal nie pomijaj tego kroku.
Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama