Gulasz z żołądków jakiego nie jadłaś!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przepis na gulasz z żołądków
Składniki:
- 1 kg żołądków wołowych
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka papryki wędzonej
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka bulionu wołowego
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Żołądki dokładnie umyj i pokrój w paski.
- Cebulę i czosnek posiekaj.
- W garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek, smaż, aż będą miękkie.
- Dodaj żołądki i smaż, aż zmiękną.
- Dodaj mąkę, paprykę, kminek i majeranek, wymieszaj i smaż przez około 2 minuty.
- Dodaj koncentrat pomidorowy i bulion, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
- Przypraw solą i pieprzem do smaku.
Jak podawać gulasz z żołądków
Gulasz z żołądków najlepiej podawać z ziemniakami lub kaszą gryczaną. Można również dodać do niego kwaśną śmietanę lub posypać natką pietruszki. Danie to świetnie smakuje z kiszoną kapustą lub ogórkiem kiszonym.
Porady dotyczące przygotowania gulaszu z żołądków
Aby gulasz z żołądków był miękki i soczysty, warto dodać do niego trochę bulionu lub wody w trakcie gotowania. Ważne jest również, aby żołądki dokładnie umyć przed przygotowaniem. Warto również dodać do gulaszu zioła, takie jak majeranek czy kminek, aby nadać mu wyjątkowego smaku.
Gulasz z żołądków, które rozpływają się w ustach
Gulasz z żołądków to danie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych, polskich smaków. Przygotowanie go wymaga nieco więcej czasu, ale efekt końcowy z pewnością wynagrodzi poświęcony czas. Warto podawać go z ziemniakami lub kaszą gryczaną i udekorować kwaśną śmietaną lub natką pietruszki. Pamiętaj, aby dokładnie umyć żołądki przed przygotowaniem oraz dodać do gulaszu zioła, takie jak majeranek czy kminek, aby nadać mu wyjątkowego smaku.