Gyros na domowym stole - jak przyrządzić pyszne greckie danie?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na domowy gyros
- 800 g mięsa (najlepiej wieprzowego lub drobiowego, np. łopatki, udźca)
- 2 czerwone cebule
- 1 papryka
- 1 pomidor
- 1 ogórek świeży
- 1 mała główka sałaty
- 4-6 greckich chlebków pita
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić marynatę do mięsa?
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
- 1 łyżeczka suszonej mięty
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Receptura na sos tzatziki
- 200 g jogurtu greckiego
- 1/2 ogórka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka posiekanej mięty lub kopru
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić pyszny gyros w marynacie?
W misce wymieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek, ocet winny, oregano, paprykę, miętę, sól i pieprz. Następnie pokrój mięso na cienkie paski i wymieszaj je z marynatą. Odstaw do lodówki na minimum 2 godziny, najlepiej na całą noc.
Starty na tarce o drobnych oczkach ogórek odsącz z nadmiaru wody. W misce wymieszaj jogurt grecki, ogórek, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek, posiekaną miętę lub koper, sól i pieprz. Przechowuj sos w lodówce do momentu podania.
Cebulę oraz paprykę pokrój w cienkie półplastry, pomidora w plastry, a ogórek w cienkie talarki. Sałatę umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzej nieco oliwy z oliwek. Wyjmij mięso z marynaty i smaż na średnim ogniu, aż będzie dobrze przypieczone z każdej strony (ok. 10-12 minut). Podczas smażenia mięsa, co jakiś czas mieszaj, aby się równomiernie przypiekało.
Na podgrzanej pitcie umieść porwaną sałatę, pokrojone warzywa, a następnie upieczone mięso. Polej całość sosem tzatziki. Możesz dodać także inne sosy, np. słodko-pikantny czy czosnkowy. Zawiń pitę, aby powstał w miarę szczelny rulon.