Intensywnie czekoladowe brownie z malinami. Jedna przyprawa zmieni totalnie smak
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jeśli chcemy, żeby nasze brownie smakowało znakomicie, musimy wykorzystać prawdziwe masło (nie margarynę), dobrej jakości czekoladę oraz maliny. Letnią porą najlepszym pomysłem będzie wykorzystanie świeżych owoców, w innym czasie możemy wykorzystać te mrożone. Dodanie do ciasta odrobiny pieprzu kajeńskiego zdecydowanie wzbogaci jego smak.
Brownie można podać także z innymi ulubionymi owocami - wersja z malinami jest tylko jedną z wielu, możemy bowiem wykorzystać inne owoce sezonowe, na przykład truskawki czy jagody. Świeżymi owocami można również udekorować upieczone ciasto. Do dekoracji możemy wykorzystać też siekane orzechy, kakao oraz czekoladowe wiórki.
Składniki na czekoladowe brownie
Do przygotowania dwunastu porcji brownie będą nam potrzebne: tabliczka gorzkiej czekolady, dwie tabliczki mlecznej czekolady, 300 g malin (świeżych albo mrożonych), cztery jajka, 100 g masła, dwie trzecie szklanki brązowego cukru, pół szklanki mąki pszennej, pół łyżki kakao, pół łyżeczki pieprzu cayenne.
Jak zrobić pyszne brownie w 50 minut?
Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę. Tabliczki czekolady łamiemy na kawałki, wkładamy do rondla, dodajemy masło i dwie łyżki wody, całość podgrzewamy aż do momentu rozpuszczenia się czekolady i połączenia z masłem.
Wówczas dodajemy masę jajeczną i mąkę, a następnie miksujemy, żeby nie było żadnych grudek. Jeśli używamy mrożonych malin, to teraz je rozmrażamy, a następnie oprószamy kakao i delikatnie mieszamy z ciastem, które następnie przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez dwadzieścia pięć do trzydziestu pięciu minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Upieczone ciasto dekorujemy malinami oraz startą czekoladą. Smacznego!