Canva.com
Jajka, brokuły i ogórki. Wystarczą 3 składniki, a sałatka wielkanocna zachwyci gości!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Świetny, lekki i niezwykle prosty przepis na wielkanocną sałatkę. Szybka w przygotowaniu i nieobciążająca domowego budżetu opcja, która z pewnością na stałe zagości wśród twoich domowych przepisów. Kolorowy zachęcający wygląd i niezwykle przyciągający smak sprawi, że sałatka jest idealna nie tylko od święta, ale również na co dzień.
Reklama
Składniki na sałatkę jajeczno - brokułową
- średni świeży brokuł
- 5 dużych ogórków konserwowych
- 4 duże jajka
- 4 pełne łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
Przepis na sałatkę jajeczno - brokułową
- Jajka dokładnie umyj i ugotuj na twardo.
- Brokuł dokładnie opłucz i podziel na różyczki, a następnie ugotuj na parze lub w niewielkiej ilości osolonej wody.
- Po ugotowaniu jajka i brokuł wyciągnij z wody do ostudzenia.
- W tym czasie przygotuj półmisek do serwowania i pokrój ogórki w drobną kosteczkę.
- Wrzuć ogórki do miski, a następnie dodaj ugotowany i ostudzony brokuł.
- Jajka obierz ze skorupek i pokrój w średnią kostkę, dodaj do miski wraz z dużą ilością majonezu.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku i bardzo dokładnie wymieszaj. Smacznego!
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Tabbouleh - zdrowa, smaczna i łatwa sałatka, którą pokochasz
Tabbouleh to orzeźwiająca sałatka, której historia zaczęła się w Libanie, a z czasem stała się rozpoznawalna na całym Bliskim Wschodzie i w Europie. Nazwa tabbouleh wywodzi się z języka arabskiego i ma związek ze słowem „taabil”, które oznacza coś przyprawionego. Potrawa ta znana jest jeszcze od czasów starożytnych, chociaż dzisiejszy przepis na tabbouleh uległ sporym modyfikacjom.
Jak ugotować jajka na twardo żeby się dobrze obierały?
Czy zdarzyło Ci się kiedyś ugotować jajka na twardo i z trudem obierać skorupkę? Niezależnie od tego, czy przygotowujesz je na śniadanie, jako dodatek do sałatek czy tradycyjne jajka faszerowane, ważne jest, aby skorupka łatwo się odklejała. W tym artykule podpowiemy Ci kilka trików, które pomogą Ci uzyskać idealnie ugotowane jajka na twardo, które będą się dobrze obierały.
Sałatka z burratą - odkryj tajemnice włoskiej kuchni
Jeśli szukasz pomysłu na lekkie, orzeźwiające i pełne smaku danie, to sałatka z burratą będzie idealnym wyborem. Ta włoska przekąska, składająca się z kremowego sera burrata, świeżych pomidorków koktajlowych, aromatycznego oregano i oliwy extra virgin, z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. W tym artykule znajdziesz przepis na sałatkę z burratą, jak ją podawać oraz kilka porad, które pomogą Ci w przygotowaniu tego wyjątkowego dania.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl