Canva.com
Jajka po szkocku - idealne śniadanie wielkanocne istnieje i jest pyszne! [PRZEPIS]
Do przeczytania w ok. 2 min.
Dla wszystkich amatorów świąt wielkanocnych i nierozłącznych jajecznych potraw, którzy poszukują idealnego przepisu na faszerowane jajka. Nie taki do końca tradycyjny, mało znany, ale przede wszystkim ultra prosty i szybki przepis na wielkanocną przystawkę, która swoim niezwykłym wyglądem i zachęcającym smakiem urozmaici twój wielkanocny stół. Przepis na jajka po szkocku z pewnością zaskoczy wszystkich gości wielkanocnego śniadania i na stałe zagości wśród świątecznych przepisów.
Reklama
Składniki na jajka po szkocku
- pół kilo mielonej wieprzowiny dobrej jakości
- 6 dużych jajek z wolnego wybiegu
- 6 dużych łyżek bułki tartej
- 6 dużych łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki świeżej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- spora ilość oleju do głębokiego smażenia
Przepis na jajka po szkocku
- Wszystkie jajka dokładnie umyj i sparz wrzątkiem, a następnie 5 z nich włóż do średniego garnka i zalej wodą do zakrycia jajek. Włącz kuchenkę i gotuj jajka przez 5 minut na delikatnie twardo. Następnie ugotowane jajka przełóż do lodowej kąpieli, odstaw do ostygnięcia i delikatnie zdejmij skorupki.
- Mięso przełóż do średniej miski, dopraw obficie solą i pieprzem, a następnie dodaj drobno posiekaną, świeżą natkę pietruszki i wyrób wszystko razem bardzo dokładnie. Powstałą mięsną masę podziel na 5 równych części. Każdą z porcji mięsa rozpłaszcz w dłoni na placek, który zmieści ugotowane jajko. Najpierw obtocz dokładnie każde jajko w mące, a następnie w częściach mięsnej masy i ułóż na talerzu. Pozostałe jajko wbij do głębokiego talerza, dodaj łyżkę stołową wody i roztrzep. Przygotuj rondelek i wlej do niego sporą ilość oleju, włącz kuchenkę. Przygotuj drugi talerz i wysyp bułkę tartą. Dwukrotnie obtocz kule najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
- Zacznij smażenie jajek w momencie, kiedy olej będzie miał temperaturę nie wyższą niż 185 stopni. Zbyt gorący olej spali panierkę, a mięso w środku wciąż będzie surowe. Wyciągaj kulę po upływie 5, 6 minut, kiedy osiągną przyjemnie rumiany, złocisty kolor. Pamiętaj o odsączeniu kul na ręczniku papierowym. Podawaj na zimno. Smacznego!
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jak ugotować jajka na twardo żeby się dobrze obierały?
Czy zdarzyło Ci się kiedyś ugotować jajka na twardo i z trudem obierać skorupkę? Niezależnie od tego, czy przygotowujesz je na śniadanie, jako dodatek do sałatek czy tradycyjne jajka faszerowane, ważne jest, aby skorupka łatwo się odklejała. W tym artykule podpowiemy Ci kilka trików, które pomogą Ci uzyskać idealnie ugotowane jajka na twardo, które będą się dobrze obierały.
Jak sprawdzić czy jajko jest dobre?
Czy zdarzyło Ci się kiedyś rozbijać jajko do potrawy, tylko po to, aby odkryć, że jest zepsute? To naprawdę frustrujące i może zepsuć całe danie. Dlatego ważne jest, aby wiedzieć, jak sprawdzić świeżość jajka przed jego użyciem. W tym artykule podpowiemy Ci kilka prostych trików, które pozwolą Ci upewnić się, czy jajko jest dobre czy nie, bez konieczności rozbijania skorupki.
Jak przechowywać jajka?
Produkty świeże, takie jak jajka, wymagają odpowiedniego przechowywania, aby zachować swoją świeżość i zapobiec rozwojowi bakterii. W tym artykule dowiesz się, jak przechowywać jajka oraz jak długo można je przechowywać.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl