Jak ekspresowo wyciąć świąteczne pierniczki?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Co jest ważne w przygotowywaniu pierniczków?
Nie zapomnij jednak o tym, by właściwie je ukształtować. W świątecznych pierniczkach ważną rolę odgrywa przecież ich wygląd, który w dużej mierze jest efektem wycinania ciekawych kształtów.
Wałkując ciasto na świąteczne pierniczki, postaraj się o uzyskanie średniej grubości masy. Nie powinna być ona za cienka, albowiem takie bardzo delikatne pierniczki, w których wręcz nie da się poczuć wszystkich składników, są mało smaczne, a przy tym mogą rozpadać się podczas pieczenia, no i też - co ważne - dużo szybciej twardnieją i później stają się miękkie. Idealna grubość ciasta to mniej więcej jeden centymetr. Rozwałkowany placek możesz od razu zacząć wykrajać, wykorzystując do tego celu specjalne foremki albo też po prostu dno ostro zakończonej szklanki.
Foremki sprawdzą się tu jednak idealnie.
W okresie świąt Bożego Narodzenia do sklepów trafiają właśnie specjalne wykrawaczki imitujące kształty kojarzące się z zimą, wigilią albo ogólnie ze świętami. Foremki mają postać małych choinek, uroczych bałwanków, zwierzątek albo też po prostu różnego rodzaju gwiazdek, serduszek czy prostych kształtów geometrycznych. Dzieci uwielbiają z nich korzystać, więc jeśli tylko czynność wycinania pierniczków chcesz powierzyć maluchom, koniecznie musisz upewnić się w tym, że posiadasz odpowiednią ilość różnych wykrawaczek.
Kupując foremki na pierniczki świąteczne, zwróć uwagę na to, z jakiego materiału zostały one wykonane. Przeważnie tworzy się je z plastiku lub metalu, ale metal sprawdza się ciut lepiej, bo zwykle ma ostrzej wykończone brzegi, dzięki czemu nie szarpie ciasta, a idealnie je wykrawa - dosłownie niczym ostry nóż.