biała kiełbasa na żółtym talerzu obok musztarda precel biała ścierka i sztućce wszystko na drewnianym tle
canva.com

Jak przygotować najlepszą białą kiełbasę pieczoną? Sprawdź nasz przepis!

Czy istnieje coś bardziej tradycyjnego niż biała kiełbasa pieczona? To jedno z najpopularniejszych dań na polskich stołach. Aromatyczna, chrupiąca skórka i soczyste wnętrze to połączenie, które rozgrzewa serca i koi podniebienia. Pokażemy Ci, jak przygotować najlepszą białą kiełbasę pieczoną krok po kroku. Odkryj najlepszy przepis na białą kiełbasę pieczoną, który zadowoli Twoją rodzinę i przyjaciół.
Reklama

Przygotowanie kiełbasy i marynaty

Pierwszym krokiem jest wybór najlepszej jakości białej kiełbasy. Możesz wybrać kiełbasę parzoną lub surową, zależnie od Twojego gustu. Jeśli wybierzesz kiełbasę surową, upewnij się, że zostanie dobrze ugotowana przed pieczeniem.

Następnie należy przygotować marynatę. Oto kilka składników, które warto dodać:

  • piwo lub wino
  • musztarda
  • sos sojowy
  • miód
  • majeranek
  • pieprz

Wszystkie składniki marynaty dobrze wymieszaj w misce, aby uzyskać jednolitą konsystencję.

kiełbasa
canva.com

Jak przygotować białą kiełbasę pieczoną?

Reklama

Piekarnik należy nagrzać do 180 stopni C. Naczynie żaroodporne należy wysmarować olejem. Kiełbasę należy włożyć do naczynia, a następnie polać marynatą.

Cebulę należy obrać, przekroić na połówki i pokroić w plastry. Czosnek należy obrać i przeciśnąć przez praskę. Następnie posyp kiełbasę majerankiem, obłóż czosnkiem i cebulą. Przed pieczeniem kiełbasę można też obsmażyć na patelni, a dopiero później upiec w piekarniku.

Naczynie z kiełbasą należy przykryć folią aluminiową lub pokrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Kiełbasę pieczemy przez około 30 minut, aż będzie pięknie przyrumieniona. Podczas pieczenia warto 2-3 razy podlać kiełbasę marynatą, która znajduje się na dnie naczynia żaroodpornego.

Reklama
kiełbasa biała w misce na czerwonej serwetce z tyłu precel i musztarda
canva.com

Biała kiełbasa pieczona - jak podawać?

Biała kiełbasa pieczona to danie, które zwykle podajemy z cebulą, musztardą i chrzanem. Możesz także podać ją z ziemniakami, surówką z kiszonej kapusty lub pieczywem. Dzięki temu, że jest to danie bardzo sycące, wystarczy, że podasz do niego kilka dodatków, a już masz gotowy obiad.

Biała kiełbasa pieczona - klasyka, która zawsze się sprawdza

Jeśli szukasz prostego i smacznego przepisu na białą kiełbasę pieczoną, nasza propozycja na pewno Ci się spodoba. Pamiętaj, że najlepsze składniki to te najwyższej jakości. Biała kiełbasa pieczona to danie, które zawsze zachwyci Twoją rodzinę i gości. Warto eksperymentować z dodatkami, aby każdego razu podawać coś wyjątkowego i niepowtarzalnego. Smacznego!

Zapraszamy do skorzystania z naszego przepisu na białą kiełbasę pieczoną. To danie idealne na każdą okazję!

Reklama
Autor - Klaudia Sagan
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
k.sagan@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama