Jak przygotować nalewkę z czosnku? Prosty patent na napój pełen zdrowia
Do przeczytania w ok. 2 min.
Czosnek właściwości są tak wspaniałe, że wprost wypadałoby z nich skorzystać. A najlepiej zrobić to z pomocą domowej czosnkowej nalewki. Warto przygotować ją w większej ilości, zwłaszcza w sezonie typowo chorobowym, kiedy wszyscy wokół kichają i smarkają, przez co naprawdę trudno uniknąć złapania najzwyklejszego przeziębienia.
Przygotowanie nalewki z czosnku krok po kroku
Dwa duże ząbki czosnku należy przecisnąć przez praskę. Jeżeli tej praski się nie ma, czosnek można też obrać ze skórki i następnie rozgnieść go płaskim dużym widelcem bądź pokroić w mniejsze kawałeczki i rozgnieść przy pomocy zwykłego widelca. Czosnkową papkę umieścić w misce lub rondlu. Dodać około 60 mililitrów zwykłej wody o temperaturze pokojowej, a także pół dużej łyżki oleju rzepakowego bądź oliwy z oliwek i maleńką szczyptę soli bądź ze dwa ziarenka soli w większych kawałkach.
Całość dokładnie wymieszać, a najlepiej przykryć i wstrząsnąć, a potem odłożyć na bok na mniej więcej kwadrans. Nalewka z czosnku po tych piętnastu minutach powinna zostać przecedzona z kawałków aromatycznego warzywa. Aby łatwiej się ją używało, najwygodniej przelać ją do jakiejś buteleczki z zakraplaczem, może to być spokojnie butelka po jakimś starym leku, o ile oczywiście dokładnie się ją wymyje i wyparzy, by niczego w niej nie pozostawiać, nawet najmniejszych śladów po dawnym specyfiku.
Jak dozować nalewkę z czosnku?
Zapewne większość osób pomyśli o tym, by taką nalewkę z czosnku przyjmować doustnie, jednakże tak naprawdę najzdrowiej aplikować ją sobie bezpośrednio do nosa.
Przy pomocy atomizera wykańczającego butelkę jest to banalnie proste, a nalewki nie trzeba używać dużo. Dosłownie kilka kropel przy jednej aplikacji okaże się dawką w zupełności wystarczającą. Nalewka z czosnku ma silne działanie, więc nie należy z nią przesadzać, bo wcale nie poprawi to zdrowia chorego.