Korzeń i liście świeżego chrzanu oraz tarty chrzan w miseczce
Canva.com

Jak przygotować tarty chrzan do jajek w domu

Chrzan to symbol Wielkanocy i nie może zabraknąć go ani w koszyczku ze święconką, ani na wielkanocnym stole. Pasuje do jajek, wędlin i pasztetów. Najlepszy jest świeżo starty korzeń chrzanu, który możemy przyprawić i podać z różnymi dodatkami. Jak przygotować domowy chrzan?
Reklama

Wielkanocny chrzan prosto z ogrodu

Chrzan nieodłącznie kojarzy się z Wielkanocą. Znajduje się w koszyczku, który w Wielką Sobotę zanosimy do kościoła z pokarmami do poświęcenia. W święconce chrzan symbolizuje gorycz Męki Pańskiej. 

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu w Polsce ta roślina rosła prawie w każdym przydomowym ogrodzie. Korzeń był wykorzystywany jako pikantny dodatek do potraw, a liście służyły np. do pieczenia chleba. Dziś najczęściej kupujemy gotowy chrzan w słoiczkach, ale nie musi tak być.

Reklama

Z łatwością możemy zaopatrzyć się w korzenie świeżego chrzanu, które możemy zetrzeć i przyprawić według własnego pomysłu i uznania. Oto sposób na domowy chrzan wielkanocny. 

Chrzan - korzeń, liście i miseczka tartego chrzanu
Canva.com

Jak przygotować domowy chrzan na Wielkanoc?

Do przygotowania świątecznego tartego chrzanu potrzebujemy jedynie korzenia chrzanu, trochę naturalnego kwasu (octu lub soku cytrynowego) i samozaparcia z uwagi na łzy napływające do oczu w czasie tarcia chrzanu.

Domowy chrzan krok po kroku

  • Chrzan obieramy i co najmniej godzinę moczymy w zimnej wodzie. Dzięki temu zachowa kolor i wilgoć.

  • Wymoczony chrzan trzemy na tarce o drobnych oczkach, rozdrabniamy w malakserze lub blenderze. 

  • Utarty chrzan przekładamy do słoika i zalewamy kilkoma łyżkami wrzątku. Doprawiamy sokiem z cytryny lub octem oraz solą i cukrem.

Pomysły na dodatki do chrzanu

Domowy chrzan wielkanocny możemy podać na wiele sposobów. Najłatwiej wymieszać go z drobno pokrojonymi jajkami na twardo i odrobiną śmietany, i sos na wielkanocne śniadanie gotowy. Chrzan możemy doprawić także ubitą śmietanką kremówką, drobno startymi jabłkami i oczywiście wymieszać z wytrawną konfiturą z żurawiny. 

Reklama
Sposoby podania świątecznego chrzanu - z sokiem cytrynowy, z buraczkami, ze śmietaną
Canva.com

Domowy chrzan to także dodatek do wielkanocnej ćwikły, świątecznego żurku, a także szynek, kiełbas i pasztetów. Jest zdrowy, smaczny i w ostateczności doprowadza nas do łez.

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama