Canva.com
Jak rozpalić grilla z podpałką oraz bez? Proste triki!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Grillowanie to jedna z najpopularniejszych letnich rozrywek, a przygotowanie odpowiednio rozgrzanego grilla jest kluczowe dla uzyskania pysznego smaku potraw. Istnieją dwie główne metody rozpalania grilla: z użyciem podpałki oraz bez niej.
Reklama
Rozpalanie grilla z podpałką
- Przygotuj wszystkie niezbędne narzędzia i składniki. Potrzebujesz węgla drzewnego lub brykietu, podpałki, zapałek lub zapalniczki oraz rusztu.
- Przygotuj węgiel. Umieść węgiel na ruszcie i ułóż go w formie kopca. W przypadku brykietu ułóż go w formie piramidy.
- Umieść podpałkę na wierzchu węgla. Najlepiej, jeśli użyjesz dwóch podpałek i umieścisz je na przeciwległych końcach.
- Użyj zapałek lub zapalniczki do zapalenia podpałek.
- Poczekaj, aż węgiel zacznie się palić. Zajmie to zwykle kilka minut.
- Rozłóż węgiel równomiernie po ruszcie, a następnie umieść na nim grillowane produkty.
Rozpalanie grilla bez podpałki
- Przygotuj węgiel. Ułóż węgiel drzewny lub brykiet w formie kopca na ruszcie.
- Włóż do węgla kawałki papieru lub szyszkę sosnową. Kawałki papieru pomogą w rozpaleniu węgla, a szyszki sosnowe dodadzą aromatu.
- Ogień rozpalaj palnikiem do lutowania, którym należy podpalać kawałki papieru lub szyszkę sosnową.
- Czekaj, aż węgiel zacznie się palić. Może to zająć kilka minut.
- Rozłóż węgiel równomiernie po ruszcie, a następnie umieść na nim grillowane produkty.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Smak grillowanych potraw przez cały rok dzięki patelni grillowej
Patelnia grillowa to niezastąpiony sprzęt dla miłośników grillowania. Dzięki niej możemy przygotować różnorodne potrawy na grillu w prosty i wygodny sposób. Czy wiesz, że patelnia grillowa posiada wiele zalet i ciekawostek? Przekonaj się, dlaczego warto mieć ją w swojej kuchni!
Grillowany indyk smakuje najlepiej z... salsą z truskawek. Oto przepis
Indyk z grilla z salsą truskawkową to zaskakująca propozycja dla miłośników grilla i niezwykłych połączeń smakowych. Jest łatwy w przygotowaniu i znakomicie smakuje. Jak go przyrządzić? Poniżej znajduje się przepis na 2 porcje.
Kiełbasa z grilla jest sucha i fatalnie się kroi? Pewnie tego zabrakło
Sezon grillowy to czas, gdy na rusztach królują różnorodne mięsa, a wśród nich nieodzowna kiełbasa. Jednym z ciekawych aspektów przygotowywania kiełbasy na grillu jest nacinanie jej przed umieszczeniem na ruszcie. Dlaczego to tak ważne? Czy nacinanie kiełbasy ma jakiś wpływ na jej smak i przygotowanie?
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl